Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 15. 15:26, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu, MTI, Pápa-ma.hu, Naplo-online

Súlyos buszbaleset a 83-ason!

Súlyos buszbaleset a 83-ason!

Oldalára borult egy menetrend szerinti autóbusz szerdán délután Pápa-Tapolcafő és Járiföld között. Tizenhárom sérült, köztük négy súlyos! A Bakony Volán igazgatója szerint a sofőr rosszul választotta meg a sebességet.

Megcsúszott a havas úton

A Bakony Volán Zrt. autóbusza 13:35 perckor indult el Veszprémbe a pápai autóbusz-pályaudvarról. A sűrű hóesés Tapolcafő után érte a járművet. Információink szerint a busz a jobboldali patkáról lehajtott, amely megdobta. A sofőr visszakormányozta a járművet a havas útra, ahol azonban megcsúszott és a menetirány szerinti bal oldali árokba borult.Az MTI tudósítása szerint 22-en utaztak a buszon, közülük tizenhárman sérültek meg, négyen súlyosabban.

Az utasok segítettek egymásnak

A baleset egyik résztvevője szerint a szerencsétlenség után mindenki igyekezett segíteni a sérülteknek. A mentők, a tűzoltók és a rendőrök gyorsan a helyszínre értek. Szerinte a sofór nem hajtott gyorsan és semmilyen előjele nem volt a balesetnek. Ő maga az autóbusz tetőablakán, többen a kitört ablakokon másztak ki a járműből, melynek szélvédője is kitört. Nem megerősített információk szerint az egyik súlyos sérült lábfeje leszakadt a balesetben.

Az elrendelt útzárat szerdán este 18 órakor feloldották.

Számos mentő- tűzoltó- és rendőrautó érkezett a helyszínre, sőt egy mentőhelikopter is leszállt. A sérülteket Veszprémbe, Ajkára, Győrbe és Pápára szállították.

Relatív gyorshajtás

Heizer János a Bakony Volán Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a menetíró tachográf szerint 50-55 kilométeres sebességgel hajtott a buszvezető, ami a vezérigazgató szerint "relatív gyorshajtás", vagyis a buszsofőr nem jól választotta meg a sebességet. A térségi volán vezetője közölte, hogy korábban elégedett volt a buszvezető munkájával.

Amputálták a lábát!

Nem tudták megmenteni a bakonyi buszbaleset legsúlyosabb sérültjének egyik lábfejét – közölte a győri kórház orvos igazgatója. Oláh Attila jelezte: Budapesten nem tudták fogadni a férfit szállító mentőhelikoptert, így az a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba vitte a sérültet. Mint mondta, a férfi lábán "csak befejezték” az amputációt, mert a balesetben gyakorlatilag levált a lábfeje.

Közlése szerint a sérült – akit jelenleg is műtenek – állapota súlyos, de nem életveszélyes. Bal válla eltört, jobb lábfejét is operálni kell.

Rutinos sofőr

A Naplo-online információi szerint az autóbuszt egy rutinos sofőr vezette. Az ötven év feletti férfi tíz éve dolgozik a társaságnál, de korábban is pilóta volt, így kellő tapasztalattal rendelkezik. Megbízható, jó munkatársként ismerték meg, aki becsülettel, balesetmentesen végezte el a feladatát.

Téli gumik voltak a buszon

Pápa-ma-nak Heizer János, a Bakony Volán Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a balesetet szenvedett autóbusz jó műszaki állapotban volt, a gépjárművet téli gumikkal szerelték fel. A vezérigazgató hozzátette azt is, ehhez hasonló baleset 30 éve nem történt a társaság életében.

A rendőrség büntetőeljárást indított annak megállapítására, hogy kit terhel a baleset miatt a felelősség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.