Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Június 05. 07:50, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Süle Zsolt: Végre ideje lenne tanulni a hibáinkból

Süle Zsolt: Végre ideje lenne tanulni a hibáinkból

Az ellenzéki pártok külön megemlékezésen gyűltek össze a trianoni békediktátum 99. évfordulóján.

Elsőként Mátrai Boldizsár, a Jobbik Ifjusági Tagozatának tagja olvasta fel hazánk trianonban elszenvedett veszteségeit, harangzúgás közepette, majd József Attila Nem, Nem Soha című versét hallhatták a jelenlévők.

Süle Zsolt emlékező beszédében azt mondta, hogy a magyar történelem egyik leggyászosabb napja óta eltelt 99 év során trianon katasztrófája sokszor önös politikai érdekek kiszolgálója lett, a kirekesztés, az árokásás a magyar emberek egymásnak ugrasztásának az eszköze és ma iselőszeretettel mondják meg, hogy ki a jó hazafi, ki a jó magyar ember és ki nem az. - Trianon katasztrófája pedig mást üzen nekünk. Azt, hogy egymás tisztelete, megbecsülése és egymás egyenrangú partnerként való elismerése és összefogás nélkül nincs igazi nemzet. Mert végre ideje lenni tanulni a hibáinkból - hangsúlyozta a Jobbik önkormányzati képviselője.

A képviselő párhuzamot volt a trianoni katasztrófa miatt kialakult helyzet és a mai Magyarország állapota között. - Ma is a bankok által földönfutóvá tett több tízezer családról, öngyilkosságba menekülő adósokról, százezer szám nyugatra kivándorló fiatalokról hallani. Miközben itthon nem hajlandók tisztességesen megfizetni a magyar embereket, gombamódra szaporodnak a vendégmunkásoknak felhúzott munkásszállók és a távoli keleti országokban hirdetések sokasága csábítja ide az olcsó munkaerőt. Mi ez, ha nem a trianon előtti idők kísérteties megismétlődése mi ez, ha nem a mai politikai és gazdasági elitünk hazaárulással felérő cselekedete? - tette fel a kérdést Süle Zsolt, aki szerint a második világháború előtti revíziós politika sem mutatja már a helyes irányt.

A politikus szerint a határokon túl rekedt magyarság kapcsán sem a "lózungokra, a nemzeti színekkel leöntött hamis szónoklatokra" van szükség, hanem valós megoldásokra, mely szerint a kisebbségi területi autonómia lenne. - Létezik pozitív európai példa, lehet változtatni a sokszor reménytelennek látszó helyzeten, persze harcolni kell érte, de vegyük tudomásul: semmit nem adnak ingyen! Mint ahogy a hatalmas trianoni veszteségek és sebek gyógyítása is áldozatokat követel tőlünk – még napjainkban is. De mint oly sokszor a történelmünkben, be fogjuk bizonyítani, hogy a magyar nemzet él, élni akar és élni is fog! A történelem viharaiból pedig magyar szívvel, de józan ésszel kell győztesként kikerülni! Isten áldja Magyarországot! - zárta beszédét Süle Zsolt.

A rendezvény az emlékezés koszorúinak és virágainak elhelyezésével zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.