Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Október 05. 20:04, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu

"Sokkterápiára" van szükség Amerikában

Veszélyben az amerikai demokrácia, sőt a szövetségi kormányzat is – de talán épp egy ilyen sokkterápiára van szüksége az ellenségeskedésbe belebénult amerikai politikának?

Napok óta tart az amerikai kormányzati leállás. A következmények közt vannak kicsik (bezárt a szenátusi fodrászüzlet, a marsjáró egy ideig nem küld üzeneteket a Twitteren) és nagyok (több mint 2 millió állami alkalmazott fizetése késik, leálltak a lakáshitelprogramok kifizetései) egyaránt. Miközben a politika megosztottabb, mint valaha – a republikánusok beszélgetni szeretnének, Obama azonban „túszejtőkkel” nem egyezkedik –, a média értelmezni próbálja, mi folyik az országban: a demokrácia lebontása vagy egy népszerűtlen rendelkezés elleni jogos harc.

Veszélyben a demokrácia...

A vélemények közt óriási szakadékok húzódnak. Colbert King, a The Washington Post publicistája például már a polgárháborús Délhez hasonlítja az Obamacare-rel szembeszegülő republikánusokat. „Új Konföderáció született, melynek célja – az előzőhöz hasonlóan –, hogy lebontsa a szövetségi kormányzatot. Tagjai ugyanolyan szélsőségesek, mint a polgárháború kirobbantói: az sem érdekli őket, ha csődöt jelentünk, és hogy végül valószínűleg ők fognak a legnagyobbat bukni – csak megalázva lássák Washingtont és az elnököt” – írja King. Ha nem is az amerikai állam, de az amerikai demokrácia megtépázásával vádolja az ellenzéket egy másik Post-szerző, Anne Applebaum is, aki szerint veszélyes például szolgálhat, hogy a republikánusok egy nekik nem tetsző reform miatt túszul ejtették az egész kormányzatot. „Azt mondják, hogy az Obamacare népszerűtlen. Lehetséges, de ez most nem számít. Az számít, hogy a rendelkezést a kongresszus mindkét háza elfogadta, az elnök aláírta, a legfelső bíróság megerősítette, zászlóvivőjét pedig újraválasztották. Törvénnyé vált, akár tetszik ez egyes politikai csoportoknak, akár nem” – szögezi le Applebaum.

...de kitől?

Az ellenoldal szerint azonban a demokraták azok, akik az alkotmányt is felrúgva védik az Obamacare-t – makacsságuk most kormányzati leálláshoz vezetett. „A képviselőház elvégezte alkotmányban rögzített kötelességét és összeállította a költségvetést, mely elegendő pénzt juttatott a most leálló területeknek – csak éppen az egészségügyi törvény finanszírozását halasztotta el. A szenátus és Obama elnök nem fogadta el a megszavazott pénzt – ezért ülnek most otthon a szövetségi alkalmazottak” – magyarázza Thomas Sowell a National Review hasábjain. A jobboldali publicista szerint nincs értelme megróni a republikánusokat, amiért nem engednek az Obamacare dolgában. „Mi olyan borzasztó abban, hogy az elnök nem kaphat meg mindent, amit akar? Ezt nevezik a hatalommegosztás elvének” – utal a demokráciára Sowell is.

Sokkterápia

Eközben már közeledik a következő vészes határidő: ha nem születik megegyezés az adósságplafon megemeléséről, október 17-én az amerikai államkincstár nem fogja tudni tovább fizetni hitelezőit, és az USA történelme során először nem fog jótállni tartozásaiért. Ez az elemzők szerint akár világméretű válságot is okozhat – David Gergen, a CNN-en publikáló egykori elnöki tanácsadó ezért reméli, hogy a pártok tanulnak a leállásból és október közepére összeszedik magukat. „A közvélemény többsége szerint a helyzetet a republikánusok kényszerítették ki, de elutasító üzeneteit olvasva Obama hajthatatlansága is hozzájárult a leálláshoz. Nyomás nehezedik tehát mindkét oldalra, Washington pedig kénytelen lesz valami megoldással előállni” – vélekedik Gergen. A publicista szerint a konzervatívok ugyan felelőtlenül viselkedtek, de tagadhatatlan, hogy vannak jó meglátásaik is. „Valóban készen áll az Obamacare a bevetésre? Nem kellene átalakítani az adórendszert és a jóléti programokat? Itt az idő, hogy politikusaink végre tárgyalóasztalhoz üljenek. Ha ez megtörténik, akkor nemcsak hogy újraindulhat a kormányzat, de elkerülhetjük a fizetésképtelenséget, és talán ismét emelt fővel járhatunk a világ színpadán.”

CNN (Cnn.com), The Washington Post (Washingtonpost.com), National Review (Nationalreview.com), Fox News (Foxnews.com)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése