Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 16. 12:26, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Sok helyen befagytak az állóvizek, ám nem biztonságos a jég - figyelmeztet a Katasztrófavédelem!

Sok helyen befagytak az állóvizek, ám nem biztonságos a jég - figyelmeztet a Katasztrófavédelem!

A téli időszakban sokak számára kedvelt szabadidős tevékenység a korcsolyázás, jégen csúszkálás, ródlizás.

Ha befagy a Balaton vagy más tavaink vize, a jégen tartózkodni különösen népszerű időtöltést jelent a téli sportok szerelmeseinek.

Idén az időjárás egyelőre nem tette lehetővé a csúszkálni vágyóknak, hogy hódoljanak szenvedélyüknek, azonban az elmúlt napok hidegei miatt egyes helyeken hártyásodni kezdtek a vármegye állóvizei. Befagyott tavainkra lépni csak akkor biztonságos, ha a jégvastagság eléri a 12-15 centimétert. Nagyon fontos azonban, hogy mielőtt a jégre lépünk, tisztában legyünk azokkal az alapvető tudnivalókkal, amelyeknek nem vezetnek balesethez vagy tragédiához.

Fontos tanácsok:

Csak az előzetesen kijelölt helyeken szabad a jégre menni. Amennyiben a jég vastagsága és minősége megfelelő, a szakemberek pontosan kijelölik a sportolásra alkalmas részeket. Ezeken kívül tartózkodni azonban tilos és életveszélyes.
Soha ne egyedül válasszuk ezt az időtöltést! Mindig legalább ketten sportoljunk, így megfelelően tudunk egymásra figyelni, illetve baj esetén is hamarabb érkezhet a segítség.

Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló, több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk. Ezek lassan engedik át a vizet és kevésbé nehezednek el, ha vízbe esünk, és a testünk is lassabban hűl ki.

A jégre lépve egyenletesen lépkedjünk, hiszen ha megcsúszunk és elesünk, a jeget ért hirtelen ütés annak beszakadásához vezethet.
Mit tegyünk, ha beszakad alattunk a jég?

Beszakadás esetén a kihűléstől való félelem és az esetleges pánik miatt az ember ösztönösen mozgásba kezd, de igyekezzünk kerülni a felesleges mozdulatokat, ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget.
Igyekezzünk a lábunkkal a jég szélét elérni és a part felé lökni magunkat, illetve segítséget kérni.
Hogyan nyújthatunk segítséget másoknak?

Ha bajba jutott embert látunk és mi magunk nem tudunk segíteni, azonnal kérjünk tűzoltói segítséget a 112-es központi segélyhívó telefonszámon.
Hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert, de ne menjünk egészen a beszakadásig. Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel, például egy hosszú ággal, bottal, kötéllel vagy nadrágszíjjal.
Ha több segítőtárs van a helyszínen, alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja. Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül járt személyt a jégre, majd a partra.
A jeges vízből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött, meleg helyre. Miután a jeges ruházatától megszabadítottuk, töröljük szárazra, majd kínáljuk meleg itallal. Az ilyen embert minden esetben orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni.
Amennyiben ezeket a tanácsokat megfogadjuk, és minden esetben körültekintően járunk el, jó eséllyel megelőzhetjük a baleseteket.

Címkék: jég, korcsolyazas,

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.