Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Február 26. 07:23, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (SZZS)

Soha többé ne tűrjük el, hogy ilyen történhessen velünk...

Soha többé ne tűrjük el, hogy ilyen történhessen velünk...

Hétfőn, február 25-én országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeztek. Pápa Város Önkormányzata a Sulyok Dezső téren rendezett megemlékezést este hat órától.

1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát. Az első Orbán-kormány által 2000-ben elfogadott határozat értelmében ezen a napon minden középfokú oktatási intézményben is erre emlékeznek.

Mógor Tamás, Pápa Város Fúvószenekarának tagja és Komáromi Sándor, a Teleszterion Színházi műhely művészeti vezetője "Széljegyzet papír nélkül" című zenés-irodalmi összeállításás követően emlékező beszédet mondottPillerné Fódi Ilona. A Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Magyarországon élő német kisebbség tragédiáját is érintette szónoklatában. Mint mondta, egy kettősség élt az emberekben. Egy iskolában tanult történet, mellyel szemben álltak az otthon hallottak.

- Amikor itt ma emlékezünk, gondoljuk a szüleinkre, nagyszüleinkre, az elődökre. Azokra, akik nem úszták meg a bántalmazásokat, kínzásokat, megaláztatásokat és adózzunk tisztelettel emléküknek. Azokért, akik elkerülték a borzalmakat, adjunk hálát Istennek. Mi pedig tegyünk azért, hogy velünk és gyermekeinkkel ne történhessenek ilyen szörnyűségek meg. Hogy bárki, bármikor felvállalhassa származását, vallását, nemzetiségét és senkinek ne kelljen félnie. Soha többé ne ismétlődhessen meg az, ami akkor megtörtént! - mondtaPillerné Fódi Ilona.

Az emlékezők ezt követően helyezhették el koszorúikat, virágaikat és mécseseiket Sulyok Dezső szobránál, majd közösen vonultak át aKatona István emléktáblához.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt emberre, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött nemzettársainkra, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ezen a napon emlékezünk mindazokra, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. Ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk, amikor egy letűnt rendszer bűneit elevenítjük fel, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.