Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Július 07. 21:11, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Smafu lesz a Samsung jelentés - hol az OTP fájdalomküszöb?

Smafu lesz a Samsung jelentés - hol az OTP fájdalomküszöb?

Kedden hajnalban érkezik a Samsung második negyedéves beszámolója: a piaci szereplők 53,3 milliárd won bevétellel és 8,11 milliárd won profittal számolnak. Számos elemzőház jelezte, hogy a kínai értékesítések alacsony volta miatt a vártnál gyengébb negyedévvel szolgálhat a társaság. A mostani, harmadik negyedév vonatkozásában 55,5 milliárd won árbevételre és 8,72 milliárd won profitra számítanak az elemzők, könnyen lehet, hogy a Samsung ezek vonatkozásában is véleményt nyilvánít.

Lassan indul a gyorsjelentési szezon az USA-ban

Kedden megkezdődik a nyári gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban. Hagyományosan az Alcoa nyitja a sort: kedden este teszik közzé gyorsjelentésüket, amely esetében 12 cent/részvény az egy részvényre jutó eredményvárakozás. Ez a tavalyi 7 centhez viszonyítva magasabb érték, de elemzők figyelmeztetnek, hogy az alumínium ára csökkent éves bázison, amely ronthatja a végső képet.

A részvény az elmúlt 12 hónapban közel 40 százalékos emelkedést produkált, magasan megelőzve az S&P 500 7,5 százalékos teljesítményét. Piaci hiedelem szerint, 'amilyen az Alcoa jelentése, olyan lesz az egész gyorsjelentési szezon”, de ezt tudományosan még nem sikerült igazolni. Pénteken magyar idő szerint 14 órakor az első 'fecske” a bankok közül is jelent: a Wells Fargo egy részvényre eső profitját 1 dollárra várja a piaci konszenzus.

Kamatoztatják tudásukat az amerikai jegybankárok

A visszafogott nyári forgalomban egy kis felüdülést jelent az Fed kamatdöntő ülésről szóló jegyzőkönyve, amelyet szerda este tesznek közzé. A közlemény arra utalhat, hogy a Fed első kamatemelésével megvárja, hogy érkeznek-e erősebb fellendülésre utaló gazdasági adatok. Különösen a bérek emelkedésére érzékeny a kamatdöntő testület, legalábbis a korábbi Yellen-nyilatkozatokból erre következtet a piac. Jelenleg arra számítunk, hogy a kamatemelési ciklus 2015 júniusában kezdődhet meg az Egyesült Államokban.

Parádézott az EKB, elszigetelődnek a britek?

Az EKB sajtótájékoztatója és kamatdöntése kellemes meglepetést okozott múlt csütörtökön: a korábbi 400 milliárd eurós hitelcsomag helyett 1000 milliárd euróról beszélt a karmester Mario Draghi. Bár néhány jegybankár továbbra sem tartja indokoltnak a speciális kötvényvásárlások beindítását, az ezzel kapcsolatos spekulációk önmagukban képesek gyengíteni az eurót. Más kérdés, hogy már függővé váltak a befektetők, tehát a gyenge euró fenntartásához egyre nagyobb monetáris csomagokat kell bejelenteni.

Mostanában az EU-ból való távozásuk tartja napirenden a briteket, pedig szó szerint 'fontos” kérdések is napirenden vannak a szigetországgal kapcsolatban: a brit jegybank, a Bank of England csütörtöki ülésén várhatóan nem változtat majd az irányadó kamatokon és nem tesz közzé közleményt sem.

Az elmúlt héten kiemelkedően erős feldolgozóipari adatok láttak napvilágot, pl. az építőipari PMI 62.6-as extrém magas értéke még nem fordult elő a mérés kezdete, 1997 óta.A bérek még nem nőnek olyan mértékben, ahogyan azt a brit jegybank kívánatosnak tartaná és az inflációs nyomás is erőteljesebben csökken, mint az ideális lenne a döntéshozók szerint. Ezért még várni kell az első brit kamatemelésre. A devizapiac szokás szerint már előreszaladt az események elé, a font minden deviza ellenében erősödik, a kábelt 1.7150-es szint környékén mozog, amely 6 éves csúcsnak felel meg.

OTP: hol van a fájdalomküszöb?

Miután pénteken elfogadták a devizahitelek rendezéséről szóló első törvényt, a hétvégén további részleteket tudhattunk meg. A magyar bankoknak decemberben kell forintra váltaniuk a devizahiteleket és az ebből fakadó terheik egy részét átvállalhatja a magyar állam. Korábban már szó volt arról, hogy a konverzió során nem a piaci árfolyamot fogják alkalmazni, de úgy tudtuk, hogy a különbség terheit a bankok és a hitelfelvevők fogják közösen viselni. A visszafizetés részleteiről a Parlament szeptemberben dönt majd.

Az ügyfelek várhatóan készpénzben vagy a hitel tőkéjének csökkentésével kapják meg a megítélt összeget, kamatos kamattal együtt, ahol a kamatos kamatot a mindenkori jegybanki alapkamat jelenti.

Varga Mihály arról nyilatkozott, hogy a végtörlesztésben résztvevők egyedi perekben a bíróságokon követelhetik vissza az árfolyamrés, illetve az egyoldalú kamatemelések összegét – ez azért meglepetés, mert korábban úgy tudtuk, ők kimaradnak a rendezési körből.

Az OTP péntek este közleményben figyelmeztetett arra, hogy magasabb költségekkel fog járni a pénzintézet számára a devizahiteles ügy rendezése, mint korábban gondoltuk. Az árfolyamrés alkalmazásának semmissége következtében keletkező visszatérítési kötelezettsége várhatóan mintegy 27 milliárd forint lesz, ebből 2 milliárd forintot már tartalékot a bank. Ez az összeg mintegy 20 milliárd forinttal magasabb a korábbi várakozásoknál az elévülési szabályok módosításának következtében. Az OTP számára a teljes kiadás 137-147 milliárd forintba kerülhet, ami szintén sokkal magasabb, mint a korábbi várakozások. A becslések nagyon nagy szórással 100 milliárd forint körül mozogtak az elmúlt hetekben.

Meghátrált a Moody's

A Moody's pénteken este arról tájékoztatta a befektetőket, hogy nem vizsgálta felül Magyarországra vonatkozó hitelminősítését. A viszonylag ritkán előforduló eset a szabályoknak teljesen megfelel: a minősítő intézetek a bejelentett felülvizsgálati napon még közleményt sem kötelesek kiadni.
Legközelebb november 7-én kerülhet sor a Moody's-nál a felülvizsgálatra, míg az S&P esetében szeptember 19-én kell színt vallani magyar hitelminősítés tárgyában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).