Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Március 23. 12:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Salvador Dalí kiállítás nyílik Pápán

Salvador Dalí kiállítás nyílik Pápán

Thomas Emmerling műgyűjtő saját képeiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban április 1-jén. A képek bemutatása mellett számos Dalíhoz kapcsolódó érdekesség várja majd a látogatókat.

Dalít lehet szeretni, vagy nem, de megérteni annál nehezebb - kezdte a tárlat beharangozóját Boros Katalin, szervező. A kastélyt üzemeltető cég ügyvezetője elmondta, céljuk volt, hogy több idő eltöltésére csábítsák a látogatókat. A termekben találhat bordó kockákon Salvador Dalí idézetek szerepelnek, melyek jól visszaadják a művész ellentmondásos személyiségét. Bemutatásra kerül több illusztrációja, így az Isteni színjátékhoz egy spanyol balladához, valamint Az öreg halász és tengerhez készült képeit láthatják majd az egyes termekben. Itt lesz Dalí tarot kártya sorozata is, sőt, a megnyitó napján egy óráig egy jósnő fog olvasni a kártyákból annak, aki kedvet és bátorságot érez ehhez. Megidézik a művész egy másik szokását is. Dalí elképzelhetetlennek tartotta, hogy éhes legyen, szinte mindig volt nála étel, általában bagett. Éppen ezért rengeteg bagettel készülnek a szervezők, mi több, a megnyitó napján Dalí szakácskönyvében szereplő bagett-feltét is megkóstolható lesz.

Boros Katalintól megtudtuk, amikor a képek tulajdonosával bejárták a helyszínt, Emmerling úr megjegyezte, a művész imádta volna az Esterházy-kastélyt, rajongott az arisztokratikus életformáért. - Ezért is otthon van itt a kiállítás, de azért is, mert a képek kiválóan illenek a környezethez, a falakhoz. Szinte minden érzékszervvel megismerhető lesz Dalí, meg lehet hallgatni, a művész által írt opera fog szólni a kiállítótérben. Meg lehet nézni a képeket, a Dalí parfümöket pedig meg lehet szagolni, és mint már elhangzott, meg is lehet kóstolni a bagetteket, vagy hazavinni a Dalí szakácskönyvben szereplő receptet - mondta el a szervező hozzátéve, mindezzel az a céljuk, hogy a látogatók minél több időt töltsenek a kiállítótérben, felismerjék, amit maga a művész mondott magáról: előbb utóbb kiderül, hogy mindenki imádja őt.

Az április elseji megnyitóra - melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak - csak Dalí-bajusszal, vagy álarcban lehet majd belépni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.