Városlista
2019. szeptember 15, vasárnap - Enikő

Hírek

2011. Augusztus 04. 08:40, csütörtök | Helyi
Forrás: Naplo-online

Árpád-kori leletek a Fő téren

Árpád-kori leletek a Fő téren

Végre újra dolgoznak a feltárást végző szakemberek.

Mint már beszámoltunk róla, komoly vita alakult ki az ásatást végző személyt illetően. Ezért húzódott ideáig az ásatások megkezdése, most azonban dr. Mordovin Maxim fiatal régész vezetésével ismét gőzerővel dolgoznak. Ő számolt be az eddigi eredményekről.

"- Másfél hete vonultunk fel, és kezdtük az ásatást. A közműárok vonalán dolgozunk, és próbáljuk megtalálni a középkori templom körítő falát. Ha ez sikerül, dokumentáljuk és visszatakarjuk a földbe, de a helyét a tér burkolatában bemutatják majd. Ettől a faltól függ a tervezett korcsolyapálya területe is. Ez eredetileg a nagytemplomig tartott volna, viszont ott van a középkori templom körüli temető, amit az Árpád-kortól a 18. századig használtak, tehát rendkívül sűrű. Ennek a feltárása hosszadalmas és drága volna, így ez kimarad - mondta el lapunk érdeklődésére dr. Mordovin Maxim.

A fiatal régész hozzáfűzte: - A másik feladatunk a közműárok területe, ami három méter széles és több mint harminc méter hosszú szakasz. Itt megtaláltuk a barokk főteret, a különböző köves burkolatokat, sok szétszórt vassal, patkóval, és egyéb más lelettel. Még pénzek is voltak a talajban, csak olyan rozsdásak, hogy egyelőre nem tudjuk, hogy melyik korból származnak. Mégis örülünk, mert majd ezek alapján tudunk tájékozódni. Nekünk nem a pénz értéke számít, hanem a dátum, ami rajta szerepel - mosolygott az ásatás vezetője.

- Itt, a tér délnyugati sarkában volt egy nagy, újkori jégverem, ezt elbontottuk, és alatta rögtön Árpád-kori objektumok kerültek elő. Van egy gödör, amiben egy feldarabolt állat maradványai vannak, valószínű, hogy a nagy részét elfogyasztották, és csak a végtagjait dobálták bele. A másik gödör műhelyépület lehetett, szépen látszik a szenes, hamus, sötét betöltés. Valószínű, hogy itt tűzzel kapcsolatos tevékenység zajlott, a leletek még nem jelzik ezt pontosan, de a hamu mennyiségét figyelembe véve bizonyos, hogy ez nem lakóépület volt. Ez is Árpád-kori, a kerámia ezt jól keltezi. Találtunk cölöplyukakat, ami azt bizonyítja, hogy az épületnek felmenő szerkezete is lehetett. Természetesen a templom körül sírokat is találtunk, de mivel a temető feltárása nem feladatunk, a felső síroknál megállunk, dokumentálunk és visszatakarjuk. Egyelőre itt tartunk - ismertette az elmúlt néhány nap eredményét Mordovin Maxim."

Fotó: Nagy Imre

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 15. 00:00, vasárnap | Helyi

Új okospadok kerültek Pápára

Az ország több városában lehet látni hasonló eszközöket, amelyeken nemcsak pihenni, de telefont tölteni és „wifizni” is lehet.

2019. Szeptember 14. 09:44, szombat | Helyi

Egy igazán különleges programra invitálják a pápaiakat

Az éjszaka titokzatos élőlényeit fogja bemutatni az érdeklődőknek egy denevérkutató és egy hidrobiológus, a pápai Külső-Várkertben.

2019. Szeptember 13. 21:25, péntek | Helyi

Süle Zsolt szerint a Fidesz a 2014-es ígéreteinek több mint a felét nem teljesítette

A jobbikos képviselő 30 nap-30 megvalósulatlan ígéret címmel, a választásokig hátralévő időben, minden nap egy-egy olyan korábbi fideszes ígéretet mutat be a közösségi médiában, amely szerinte nem teljesült ebben a ciklusban.

2019. Szeptember 13. 08:39, péntek | Helyi

Áldozó Tamás: Egykor a Várkertfürdő is csak egy folt volt a térképen

A Pápai Polgári Kör soron következő összejövetelére dr. Áldozó Tamás polgármester-jelöltet és a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjeit hívták meg.