Városlista
2020. január 20, hétfő - Sebestyén

Hírek

2011. Augusztus 04. 08:40, csütörtök | Helyi
Forrás: Naplo-online

Árpád-kori leletek a Fő téren

Árpád-kori leletek a Fő téren

Végre újra dolgoznak a feltárást végző szakemberek.

Mint már beszámoltunk róla, komoly vita alakult ki az ásatást végző személyt illetően. Ezért húzódott ideáig az ásatások megkezdése, most azonban dr. Mordovin Maxim fiatal régész vezetésével ismét gőzerővel dolgoznak. Ő számolt be az eddigi eredményekről.

"- Másfél hete vonultunk fel, és kezdtük az ásatást. A közműárok vonalán dolgozunk, és próbáljuk megtalálni a középkori templom körítő falát. Ha ez sikerül, dokumentáljuk és visszatakarjuk a földbe, de a helyét a tér burkolatában bemutatják majd. Ettől a faltól függ a tervezett korcsolyapálya területe is. Ez eredetileg a nagytemplomig tartott volna, viszont ott van a középkori templom körüli temető, amit az Árpád-kortól a 18. századig használtak, tehát rendkívül sűrű. Ennek a feltárása hosszadalmas és drága volna, így ez kimarad - mondta el lapunk érdeklődésére dr. Mordovin Maxim.

A fiatal régész hozzáfűzte: - A másik feladatunk a közműárok területe, ami három méter széles és több mint harminc méter hosszú szakasz. Itt megtaláltuk a barokk főteret, a különböző köves burkolatokat, sok szétszórt vassal, patkóval, és egyéb más lelettel. Még pénzek is voltak a talajban, csak olyan rozsdásak, hogy egyelőre nem tudjuk, hogy melyik korból származnak. Mégis örülünk, mert majd ezek alapján tudunk tájékozódni. Nekünk nem a pénz értéke számít, hanem a dátum, ami rajta szerepel - mosolygott az ásatás vezetője.

- Itt, a tér délnyugati sarkában volt egy nagy, újkori jégverem, ezt elbontottuk, és alatta rögtön Árpád-kori objektumok kerültek elő. Van egy gödör, amiben egy feldarabolt állat maradványai vannak, valószínű, hogy a nagy részét elfogyasztották, és csak a végtagjait dobálták bele. A másik gödör műhelyépület lehetett, szépen látszik a szenes, hamus, sötét betöltés. Valószínű, hogy itt tűzzel kapcsolatos tevékenység zajlott, a leletek még nem jelzik ezt pontosan, de a hamu mennyiségét figyelembe véve bizonyos, hogy ez nem lakóépület volt. Ez is Árpád-kori, a kerámia ezt jól keltezi. Találtunk cölöplyukakat, ami azt bizonyítja, hogy az épületnek felmenő szerkezete is lehetett. Természetesen a templom körül sírokat is találtunk, de mivel a temető feltárása nem feladatunk, a felső síroknál megállunk, dokumentálunk és visszatakarjuk. Egyelőre itt tartunk - ismertette az elmúlt néhány nap eredményét Mordovin Maxim."

Fotó: Nagy Imre

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 20. 07:23, hétfő | Helyi

El akarta rejteni a drogot a rendőrök elől a pápai férfi

A rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy 39 éves pápai férfit.

2020. Január 19. 16:50, vasárnap | Helyi

Újabb baleset a 83-ason

Árokba hajtott és az oldalára borult egy személyautó a 83-as főút Győrszemere és Nagyszentpál közötti szakaszán

2020. Január 19. 11:12, vasárnap | Helyi

Árokba borult egy autó a 83-ason

Győrszemere közelében történt a baleset.

2020. Január 18. 07:28, szombat | Helyi

Árokba borult egy autó Nyárád és Nemesszalók között

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy személyautó péntek délután, a 834-es út Nyárád és Nemesszalók közötti szakaszán.