Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 02. 09:14, kedd | Helyi
Forrás: Naplo-online.hu

Rosszabbul élünk, mint 10 éve?

Rosszabbul élünk, mint 10 éve?

A hazai lakosság 37 százaléka a létminimum alatt él a KSH nemrég közzétett adatai szerint. Az egy főre eső magyar létminimum az aktív korúak háztartásaiban tavaly, átlagosan 50 és 78 ezer forint között mozgott.

Ez az érték leginkább attól függ, hányan élnek együtt egy háztartásban. Az egyedül élő felnőtteknek csaknem 80 ezer forintra van szükségük ahhoz, hogy meg tudják venni az élelmet, lakjanak valahol és ruházkodjanak.

A kormány többször megfogalmazta szándékát, miszerint meg kell állítani a népesség fogyását. A Napló munkatársai kérdezték a PÁNKE elnökét.

"- A nagycsaládosok számára is egyre nehezebb a megélhetés - válaszolta kérdésünkre Krasztel Lászlóné, a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesületének elnöke. - A mi családunkban hatan kétszázezer forintból élünk. Mire kifizetjük a gázt, a villanyt, a vizet, a fele marad. Az pedig az alapvető élelmiszerekre kell, de hónap végén még így is gondjaink vannak. Tíz éve nem voltunk nyaralni. Idén szerettük volna elvinni a gyerekeket, de képtelenség ebből a fizetésből félretenni - mondja az elnök.

- Az egyesület tagjai bátorítják egymást, hogy tartsunk össze, próbáljunk valamit tenni. Számos javaslattal éltünk a városi képviselő-testület felé, amik megkönnyítenék az életünket, illetve általában a családosokét. Kezdeményeztük, hogy vezessék be az iskolatej-programot a város általános iskoláiban, ami óriási segítség volna a szülőknek. Ugyanígy szerettük volna, ha bevezetik a helyi közlekedésben a nagycsaládosok kedvezményes bérletét. Javaslataink azonban be sem kerültek a testület elé, pedig kíváncsiak lettünk volna a képviselők véleményére. Azért a közeljövőben, ha a város költségvetése engedi, újra próbálkozunk. A helyzetünk nagyon rossz. Közeleg a szeptember, és a megszűnt helyi beiskolázási támogatás bizony hiányozni fog. Férjem négy műszakban dolgozik, de amit hazahoz, jóformán csak a rezsire elég. Rendben van, hozzák be a hamburgeradót, de akkor csökkentsék az egészséges, alapvető élelmiszerek, a tej, a kenyér áfáját. Ezzel is támogatnák a nagycsaládosokat. Szépen hangzott, hogy meg kell állítani a népesség fogyását, hogy a kormány támogatja a nagycsaládosokat, de ebből mi semmit sem érzékelünk - fogalmazott Krasztelné.

Benecz Rita, a pápai önkormányzat szociális és egészségügyi osztályvezetője egy korábbi testületi ülésre készült beszámoló alapján tájékoztatta lapunkat a családsegítők munkájáról. A kedvezőtlen gazdasági helyzet, a munkanélküliség miatt egyre többen fordulnak a családsegítő szolgálathoz Pápán is, amely többek között adományosztással is foglalkozik. Heti két alkalommal, előre megbeszélt időpontban juthatnak adományokhoz a rászorulók - az elmúlt évben több mint ötszáz család részesült ezekből a természetbeni juttatásokból. A Teuton Lovagrend többször is szállított adományokat - ruhaneműt, ágyneműt, textíliát, bébiételt - Pápára, amit különböző intézmények, illetve rászoruló egyének és családok között osztottak ki. Továbbá évente két alkalommal a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek köszönhetően nagy mennyiségű élelmiszer-szállítmányt hoznak a városba. Idén nemrég érkezett meg az első szállítmány az európai uniós élelmiszersegély-program keretében. Az 1380 darab csomagot tartalmazó szállítmány néhány óra alatt elfogyott. Segélycsomagra a létminimum közelében élők, valamint a kisnyugdíjasok jogosultak. A tapasztalatok szerint éves szinten közel háromezer család részesül a városban a több ezer forint értékű élelmiszercsomagokból, a családtagok számát tekintve ez körülbelül nyolc-kilencezer pápai lakost jelent."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.