Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 24. 07:00, szerda | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Romániában áprilistól az oltóanyag ismeretében lehet majd regisztrálni a vakcinára

Romániában áprilistól az oltóanyag ismeretében lehet majd regisztrálni a vakcinára

Romániában április elsejétől kezdődően az egyes oltóközpontok által használt oltóanyagot és a becsült várakozási időt is feltüntetik a koronavírus elleni oltáskampány internetes előjegyzési oldalán

- jelentette be keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.
Ezzel elkerülhetővé válik, hogy a várakozási listákra feliratkozott jelentkezők adott esetben többhetes sorbaállás után lépjenek vissza, miután a konkrét időpontok lefoglalása során azzal szembesülnek, hogy az illető oltóközpontban nem az általuk preferált oltóanyagot használják - magyarázta Gheorghita.

Hozzátette: kezd egyébként helyreállni a bizalom, és napról napra többen iratkoznak fel az AstraZeneca-oltásra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt heti megnyugtató állásfoglalása után. A regisztráció alkalmával feltüntetett hozzávetőleges várakozási idő növekedhet, amennyiben az illető oltóközpontban elsőbbséget élvező jelentkezők - idősek, krónikus betegek - iratkoznak fel a várólistára.

Az oltáskampány koordinátora szerint Romániában április végén kezdődhet meg az oltás az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinával a családorvosi rendelőkben: ezekre nem az országos előjegyzési portálon, hanem az adott rendelőben lehet majd időpontot foglalni. Ugyancsak áprilisban megnövelik a mobilegységek számát, amelyek a nagyon fertőzött, illetve családorvos nélküli településeken segítik a lakosság immunizálását.

Romániában jelenleg 779 oltóközpont működik: 515-ben a Pfizer, 76-ban a Moderna, 188-ban pedig az AstraZeneca oltóanyagát használják. Az előjegyzési portálon 1 millió 237 ezer felhasználónak van foglalt időpontja, és további 775 ezren iratkoztak fel várólistára.

Gheorghita azt ígérte: áprilisban napi 80 ezerre - az eddigi mintegy másfélszeresére - növelik az immunizáció ütemét.

A húszmillió lakosú Romániában eddig csaknem 1 millió 770 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük majdnem 800 ezer mindkét dózist megkapta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt