Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Március 20. 21:32, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Románia miniszterelnöke is elítélte a magyar zászló égetését - ÖSSZEFOGLALÓ

Románia miniszterelnöke is elítélte a magyar zászló égetését - ÖSSZEFOGLALÓ

Elítélte a román miniszterelnök szerdán, hogy a bukaresti Rapid futballcsapat szurkolói elégettek egy magyar zászlót a kolozsvári CFR elleni hétfői mérkőzésen.

A román kormány honlapján közzétett közleményben Victor Ponta leszögezte: ilyen cselekedet semmivel sem magyarázható. Nyomatékosan aláhúzta, hogy az efféle tetteket elutasítja a román társadalom.
"Ezek csupán egyes, sztereotípiákkal és előítéletekkel élő személyek túlkapásai, amelyeket határozottan el kell utasítani a nyilvánosság előtt" - áll a közleményben. A miniszterelnök szerint az efféle megnyilvánulások a 21. századi Európa egyetlen társadalmában sem megengedettek, különösen nem egy sportarénában.
"A román kormány tiszteletet kér bármely állam nemzeti szimbólumai iránt, és a román állam nemzeti szimbólumai iránt is" - fogalmazott Ponta.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kisebbségi jogvédelmi szolgálata feljelentést tett az ügyben. A szövetség a keresetben a büntető törvénykönyvnek arra a cikkelyére hivatkozik, amely szerint bármilyen etnikai, nemzetiségi vagy vallási diszkriminációra való uszítás 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható.
A Román Labdarúgó Szövetség a honlapján közölt közleményben "bocsánatot kért a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, Magyarország nemzeti válogatottjától, az ország polgáraitól és a magyar államtól egy felelőtlen szurkoló minősíthetetlen tettéért". A bocsánatkérést a Magyar Labdarúgó Szövetség és a válogatott egyaránt örömmel vette tudomásul.
A romániai első osztályú bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga 30 ezer lej (több mint kétmillió forint) bírsággal, és a következő otthoni bajnoki mérkőzés zárt kapuk mögötti megrendezésével sújtotta a bukaresti Rapidot. A fegyelmi bizottság ugyanakkor szervezői hiányosság címén tízezer lejes (közel 700 ezer forintos) bírságot rótt ki a kolozsvári CFR-re is, amelynek a stadionjában az eset történt.
A román csendőrség szerda este bejelentette, hogy azonosították a vétkes szurkolót.
"Cornel P., 25 éves bukaresti lakos, a bukaresti Rapid szurkolótáborának tagja ellen büntetőeljárás indult diszkriminációra való felbujtás gyanújával, amit a Btk. 317-es paragrafusa alapján hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel, vagy bírsággal és a sporteseményekről való, egytől négy évig terjedő eltiltással büntetnek" - áll a bukaresti közleményben.
Az MSZP szerdán közleményben ítélte el a zászlóégetést, ugyanakkor a párt üdvözölte Victor Ponta román miniszterelnöknek a történteket elutasító nyilatkozatát.
A Jobbik arra kérte a magyar szurkolókat, akik pénteken a Puskás Ferenc Stadion környékén követik majd a zárt kapuk mögött lejátszandó Magyarország-Románia labdarúgó világbajnoki selejtezőt, hogy "ne üljenek fel a provokációknak", békésen, a rendbontást kerülve, de határozottan álljanak ki a magyar válogatott mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt