Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 29. 11:36, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Rókát láttak Pápa belvárosában

Rókát láttak Pápa belvárosában

A Bástya lakótelepen kapta lencsevégre egyik olvasónk az állatot.

Olvasónk elmondta, nem sokkal éjfél után lett figyelmes a rókára, amely egy rövid időre ledermedt az autó fényszórójától, majd inkább a szemetes kuka felé vette az irányt. Ibolya hozzátette, végül akkor tűnt el a szemük elől, amikor meglátott egy nyestet, és utánaszaladt.

Nem új jelenségről van egyébként szó, rendszeres vendégei a rókák a városnak, bár az némileg újdonság, hogy ennyire a belvárosba merészkedjen egy állat.

Élelmet keresnek

Természetesen a gyomruk és nem a kíváncsiságuk csábítja a rókákat a városokba, a képen is egy szemetes kuka mellett fotózták le a vadállatot. Fontos lenne, hogy a háztartási hulladékot, főleg az élelmiszermaradékot gondosan zárjuk el szemeteszsákokban és szeméttárolókban, valamint, hogy éjszakára ne hagyjunk nyitott udvarban, vagy közterületen macska, vagy egyéb állat eledelt, hiszen ezek mind-mind idecsalogatják az állatokat, amelyek ide is szokhatnak.

Nem jelentenek veszélyt!

Folyamatosan immunizálják a rókákat, nem kell tartani a veszettségtől, sőt a szakemberek szerint a rókák kifejezetten elkerülik az embert és a kutyusainkat, macsáinkat sem kell féltenünk tőlük.

A közhiedelemmel ellentétben a rókák lakott területeken való megjelenése és az emberek jelenlétéhez való hozzászokásuk önmagában nem utal veszettségre, sőt, ezek a vadállatok urbanizálódó fajnak számítanak: egyre inkább a városi életközösségek természetes részeivé válnak.

Ha egy róka tanyát verne lakott területen, illetve valamiért nem tudna kijutni onnan, az illetékes vadmentő szervezetet vagy vadőrt, esetleg az önkormányzatot kell értesíteni. A háziállatokra szakosodott állatvédők és gyepmesterek ebben a helyzetben – hatáskör hiánya és egyéb okok miatt – nem segíthetnek.

Köszönjük a képeket és az információt olvasónknak, Monori Ibolyának!

Címkék: belváros, pápa, róka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.

2024. Április 22. 14:00, hétfő | Helyi

A város több pontján szedték a szemetet

A Föld napja alkalmából ma a Pápai Médiacentrum felhívására szedték a város több pontján a szemetet, tegnap pedig a Közösen Pápáért Egyesület aktivistái gyűjtötték össze az eldobált hulladékot a belvárosban.