Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Rogán: két éven belül megszűnhet az EVA - jöhet a pénzügyi rezsicsökkentés

Rogán: két éven belül megszűnhet az EVA - jöhet a pénzügyi rezsicsökkentés

Az eva egy-két éven belüli megszüntetésére utalt Rogán Antal a Kossuth Rádióban. A Fidesz frakcióvezetője péntek reggel azt mondta, alapvetően megmarad az eva, a kata, és a kiva - de egy-két év múlva az egyiket meg kell szüntetni. Rogán szerint a kata és a kiva jó adóforma, azokon kell javítani, így az eva megszüntetése mellett tette le a voksot.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta azt is, hogy az NGM még ma benyújtja a jövő évi adócsomagot. Nem lesznek új adónemek, de ez még változhat a parlamenti vita alatt. Rogán Antal azt is közölte, novemberben a Parlament feladata lesz, hogy olyan döntéseket hozzon, amivel megvalósítható a pénzügyi rezsicsökkentés. A pénzügyi rezsicsökkentés fogalmába beletartozik az ingyenes készpénzfelvétel és a devizahitel-törlesztőrészletek csökkentése is. Az áfa csökkentése nem szerepel a kormányjavaslatban – minderről az index.hu számolt be.

Arra a felvetésre, hogy lesz-e jövőre új adónem, Rogán azt mondta: 'gyakorlatilag nem'. A Fidesz frakcióvezetője szerint az egyik cél az adóbiztonság megteremtése, a másik cél, hogy minél több pénz maradjon a családoknál.

A kormány a fogyasztási adókat szinten tartja, cserébe megvalósítja a munkát terhelő adók csökkentését. A parlamenti vitában lehet adócsökkentésről dönteni az élelmiszerek esetében, de csak olyat támogat a Fidesz frakciója, amely esetben csökkennek is az élelmiszerárak - húzta alá.

Arról is szólt Rogán Antal, hogy a rezsicsökkentés alkotmányba foglalásán Szájer József dolgozik. De szerinte a kétharmados törvénybe foglalástól függetlenül lehet emelni a rezsit, ezért ezt a választásokon kell megvédeni.

Pénzügyi rezsicsökkentés

Mi abban gondolkodunk, hogy a Parlamentnek meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek a pénzügyi rezsicsökkentésről szólnak - fogalmazott a politikus. Ide tartozik az ingyenes készpénzfelvétel és a devizahitelek törlesztőrészleteinek kiszámíthatóvá tétele és csökkentése - erről már a pénzcentrum.hu számolt be. Arra a kérdésre, hogy a devizahiteleseket hogyan segítené a kormány, úgy válaszolt, az árfolyamgáton kell javítani. Erről novemberben tárgyalni fog a Parlament és a hónap végén dönt is róla.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: