Városlista
2020. június 4, csütörtök - Bulcsú

Hírek

2011. Augusztus 06. 09:27, szombat | Belföld
Forrás: blikk.hu

Óriási tűzgömböt láttak Magyarország felett!

Óriási tűzgömböt láttak Magyarország felett!

A jelenség Pápáról is látszott!

"Arra lettünk figyelmesek, hogy a tőlünk bal kézre eső szántóföld felől valami bevilágítja az autónk belsejét. Hirtelen nem is értettem (én vezettem), hogy onnan hogyan jöhet egy autó. Kinéztem balra és szinte az autóval párhuzamosan, a horizonthoz képest lapos szögben haladt a tűzgömb, szinte előzésbe kezdett. A fénye és égése engem arra emlékeztetett, mint amikor az iskolában kémia órán magnézium szalagot égettünk, aztán pukkanás után a vége zöld színű volt. A kihunyást mi szinte a közeli szántóföld fölött láttuk kb 20 fok magasan ÉK-i irányban. Kb 3-4 másodpercre saccoltuk az időt amíg látni lehetett. Annyira közelinek tűnt, hogy majdnem elindultunk keresni a maradékát" (Nagykanizsai Amatőr Csillagász Egyesület)

- Dégen, a Park tó mellé mentem fotózni, mikor megláttam ezt a rendkívül fényes jelenséget, vélhetően egy tűzgömbnek nevezett hullócsillagot - mondta a Blikknek Ladányi Tamás csillagász.

Az eget bevilágító jelenség több darabra szakadt. Utána egy durranást is lehetett hallani, de azt nem tudtam megállapítani, hogy vajon a jelenséghez tartozott-e - mondta a csillagász. - Sajnos még nem vettem elő a fotófelszerelésemet, de nem kizárt, hogy a jelenséget időjárási megfigyelő kamerák rögzítették - tette hozzá.

- A jövő héten lesz a maximuma a Perseidák augusztusi megjelenésének, de úgy vélem, ez a jelenség nem ehhez a meteorrajhoz tartozhatott.

A tűzgömb - ha az volt - tulajdonképpen a meteorok egy nagyon fényes fajtája, mínusz 6 magnitudónál fényesebb hullócsillagokat hívják így. Nem kizárt, hogy a darabjai Magyarországon csapódtak be valahol – tette hozzá Ladányi Tamás. 

A jelenséget egyébként az egész országból, így Pápárók is látni lehetett.

Fotó: videometeor.hu, idokep.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 03. 18:09, szerda | Belföld

Június 14-től ismét kötelező a katolikus híveknek a vasárnapi szentmise

Június 14-étől a katolikus híveknek ismét kötelező lesz részt venniük a vasárnapi szentmisén, az idősek, betegek azonban továbbra is felmentést kapnak

2020. Június 03. 17:54, szerda | Belföld

Három ember megsérült egy karcagi üzemben történt robbanásban

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés alapos gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Karcagi Rendőrkapitányság, miután három ember megsérült egy karcagi üzemben történt robbanásban

2020. Június 03. 13:58, szerda | Belföld

Májusban lassú növekedésnek indult a használtautó-piac

Májusban lassú növekedésnek indult a használtautó-piac, áprilishoz képest 17 százalékkal több használt személyautót regisztráltak - közölte a Jó.Autók.hu portál szerdán az MTI-vel a DataHouse adatai alapján.

2020. Június 03. 11:04, szerda | Belföld

Halőrt dobott a hideg tóba

Garázdaság miatt emelt vádat a Tatabányai Járási Ügyészség egy férfival szemben.