Városlista
2019. november 13, szerda - Szilvia

Hírek

2011. Augusztus 06. 09:27, szombat | Belföld
Forrás: blikk.hu

Óriási tűzgömböt láttak Magyarország felett!

Óriási tűzgömböt láttak Magyarország felett!

A jelenség Pápáról is látszott!

"Arra lettünk figyelmesek, hogy a tőlünk bal kézre eső szántóföld felől valami bevilágítja az autónk belsejét. Hirtelen nem is értettem (én vezettem), hogy onnan hogyan jöhet egy autó. Kinéztem balra és szinte az autóval párhuzamosan, a horizonthoz képest lapos szögben haladt a tűzgömb, szinte előzésbe kezdett. A fénye és égése engem arra emlékeztetett, mint amikor az iskolában kémia órán magnézium szalagot égettünk, aztán pukkanás után a vége zöld színű volt. A kihunyást mi szinte a közeli szántóföld fölött láttuk kb 20 fok magasan ÉK-i irányban. Kb 3-4 másodpercre saccoltuk az időt amíg látni lehetett. Annyira közelinek tűnt, hogy majdnem elindultunk keresni a maradékát" (Nagykanizsai Amatőr Csillagász Egyesület)

- Dégen, a Park tó mellé mentem fotózni, mikor megláttam ezt a rendkívül fényes jelenséget, vélhetően egy tűzgömbnek nevezett hullócsillagot - mondta a Blikknek Ladányi Tamás csillagász.

Az eget bevilágító jelenség több darabra szakadt. Utána egy durranást is lehetett hallani, de azt nem tudtam megállapítani, hogy vajon a jelenséghez tartozott-e - mondta a csillagász. - Sajnos még nem vettem elő a fotófelszerelésemet, de nem kizárt, hogy a jelenséget időjárási megfigyelő kamerák rögzítették - tette hozzá.

- A jövő héten lesz a maximuma a Perseidák augusztusi megjelenésének, de úgy vélem, ez a jelenség nem ehhez a meteorrajhoz tartozhatott.

A tűzgömb - ha az volt - tulajdonképpen a meteorok egy nagyon fényes fajtája, mínusz 6 magnitudónál fényesebb hullócsillagokat hívják így. Nem kizárt, hogy a darabjai Magyarországon csapódtak be valahol – tette hozzá Ladányi Tamás. 

A jelenséget egyébként az egész országból, így Pápárók is látni lehetett.

Fotó: videometeor.hu, idokep.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 13. 13:02, szerda | Belföld

Több mint 17 milliárdot érő heroint foglaltak le a magyar és szlovén rendőrök

A két országban is évtizedek óta a legnagyobb, több mint 17 milliárd forintot érő heroinszállítmányt foglalták le a napokban Budapesten és a szlovéniai Koperben magyar és szlovén bűnügyi együttműködéssel

2019. November 13. 07:35, szerda | Belföld

Karácsonyi kívánságok teljesülhetnek a Szeretetdoboz-kívánságlista segítségével

Az idén személyre szabott kívánságokat is teljesít a Magyar Református Szeretetszolgálat; a Szeretetdoboz-kívánságlista segítségével a rászoruló gyermekek pontosan azokat az ajándékokat kapják meg, amelyekre vágynak.

2019. November 13. 07:14, szerda | Belföld

Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

2019. November 13. 05:01, szerda | Belföld

Csalók élnek vissza az egyik áruházlánc nevével

Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól - tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.