Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Február 09. 09:16, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápai Rk.

Rendőrségi tanácsok az internetes bűncselekmények megelőzésére

Rendőrségi tanácsok az internetes bűncselekmények megelőzésére

Számos európai országban, így Magyarországon is 2021. február 9. a biztonságos internet napja.

A rendőrség kéri, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat az internet használatával elkövetett bűncselekmények megelőzése, valamint a biztonságos böngészés érdekében!

- Válasszon legalább 8 karakteres, kis- és nagybetűt, valamint számot, szimbólumot egyaránt tartalmazó jelszót vagy használjon jelmondatot! A jelszó legyen könnyen megjegyezhető, de mások számára nehezen megfejthető! Jelszavát ne árulja el még a legközelebbi ismerősének, barátjának sem! Ha ismeri más jelszavát, azzal soha ne éljen vissza, mert bűncselekmény elkövetőjévé válhat.

- Ne adja meg személyes adatait, pontos lakcímét, telefonszámát a közösségi oldalakon!

- Gondolja át, hogy milyen fotót, videót tölt fel magáról a világhálóra! Az internetre felkerült fotóinkat nemkívánatos oldalakon is viszontláthatjuk. Olyan fotót vagy videót, amelyen Önön kívül mások is szerepelnek, csak az ő beleegyezésük esetén töltsön fel az internetre!

- Az internetes ismerkedésnél tartsa szem előtt, hogy a világhálón nem mindenki az, mint akinek kiadja magát. Legyen gyanús, ha a közelmúltban neten megismert partnere arra kéri, hogy nyisson bankszámlát, majd az arra érkező összeget utalja át egy másik számlára. Ha óvatlan, Ön is pénzmosás bűncselekmény elkövetőjévé válhat.

- Legyen óvatos a bankok vagy szolgáltatók nevében küldött e-mailekkel! Gyakorta ezeket adathalászattal foglalkozó személyek küldik azzal a szándékkal, hogy megszerezzék a bankszámla- vagy bankkártya adatainkat. Gyanút keltő, ha az e-mail szövege magyartalanul íródott vagy helyesírási hibákat tartalmaz.

- Ne tegye közzé a közösségi oldalakon, hogy mikor nem tartózkodik otthon. A vakáció alatt készült felvételek feltöltésével várja meg a hazaérkezést!
Legyen körültekintő az internetes vásárlások alkalmával! Legyen gyanús, ha egy termék túl olcsó. Nézzen utána az oldal értékelésének! A közösségi oldalakon érdemes rákeresni az adott webáruházra, ugyanis a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel lehet. A fizetésnél válassza inkább az utánvételt az előre utalás helyett! A bankkártya adatokat lehetőség szerint ne mentse el az okos eszközein, mert előfordulhat, hogy később megválik azoktól, az új tulajdonos pedig visszaélhet az abban megtalált kártyaadatokkal.
A világhálón történő levelezések, hozzászólások alkalmával ügyeljen arra, hogy mást becsületsértő, rágalmazó kifejezésekkel ne illessen!

- Legyen körültekintő az interneten hirdetett nyereményjátékok, könnyű pénzszerzési lehetőségek, állásajánlatok esetén!

Biztonságos internetezést kíván a Pápai Rendőrkapitányság!

Címkék: csalás, internet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk