Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2015. Január 27. 10:30, kedd | Helyi
Forrás: Pápai Rendőrkapitányság

Rendőrségi tanácsok a jégen tartózkodáshoz

Rendőrségi tanácsok a jégen tartózkodáshoz

Télen a befagyott vízfelületeket gyakorta keresik fel a korcsolyázók, a nyugodtabb, háborítatlanabb részeken pedig horgászok jelennek meg.

A befagyott víz azonban komoly veszélyeket is rejt magában, hiszen a jégbeszakadások gyakorta halálos kimenetelűek. E tragédiák megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsainkat!

Mindig társaságban menjen a jégre kikapcsolódni, így baj esetén tudnak segíteni egymáson.

A jégre lépés előtt vizsgálja meg annak minőségét! A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. A kb. 12 cm vastagságú jég az, amely már akár egy csoport egyidejű jégen tartózkodására, illetve sportolásra is alkalmas.

TILOS a szabadvizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével –, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint folyókon és azok mellékágain.

Ha a jégen tartózkodás során gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön hasra és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni.

Beszakadás esetén igyekezzen kerülni a felesleges mozdulatokat. Partot érve pedig azonnal menjen meleg helyre, szárítkozzon meg, testét törölje szárazra, igyon forró, meleg italt! A kávé és alkohol fogyasztása nem ajánlott!

Ne kezdjen felelőtlenül mások mentésébe, mert ezzel saját életét is kockáztatja, emellett további jégbeszakadások történhetnek. Lehetőleg hívjon segítséget és a mentést végző személyt kötelekkel, társakkal biztosítsa. Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, vagy akár ruhadarabot nyújtson a jégbeszakadtnak.

Ha többen vannak a jégen, javasolt, hogy kötelet is vigyenek magukkal, melynek segítségével kihúzhatják a bajbajutottakat. Aki egyedül horgászik, a kötél egyik végét derekára, másik végét a parton lévő fához, tárgyakhoz is kikötheti.
Biztonságos jégen tartózkodást kíván a Pápai Rendőrkapitányság!

A fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:07, szombat | Helyi

Rózsaszínbe burkolózott a péntek esti égbolt

Elképesztő látványban volt része azoknak, akik feltekintettek az égre pénteken este.

2024. Május 11. 06:43, szombat | Helyi

A Harry Potter könyvek műfordítója járt Pápán

Tóth Tamás Boldizsár magyar műfordító és szinkrondramaturg volt a vendég a pénteken kezdődő Harry Potter napokon, a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

2024. Május 11. 06:24, szombat | Helyi

Unger Tamás: Van programunk

Az alpolgármestert többen kérdezték, hogy a politikai adok-kapok helyett miért nem inkább a terveikről beszélnek. Válaszul elmondta, a programjuk elérhető a város honlapján, bár elismeri, kissé időigényes lesz átbogarászni.

2024. Május 11. 06:00, szombat | Helyi

Molnár István függetlenként indul a választáson

Célja, hogy leváltsa a mostani polgármestert.