Városlista
2023. június 4, vasárnap - Bulcsú

Hírek

2017. Január 31. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Rekordnagyságú volt 2016-ban a cseh fegyverexport

Rekordnagyságú volt 2016-ban a cseh fegyverexport

Csehország tavaly mintegy 18,9-20,2 milliárd korona (220,8-232,3 milliárd forint) értékű fegyvert és hadianyagot szállított külföldre az előzetes adatok szerint, ami mintegy 20-30 százalékos éves szintű növekedést jelent

- közölte Jirí Hynek, a cseh védelmi és biztonsági ipari szövetség elnöke a CTK hírügynökséggel hétfőn Prágában. A hivatalos adatokat az ipari és kereskedelmi minisztérium az év közepén hozza nyilvánosságra. Jirí Hynek szerint a cseh hadiipari vállalatok jelenleg kapacitásuk felső határa közelében dolgoznak, így az idei növekedés várhatóan alacsonyabb lesz, mint az előző évi.

Bár az érdeklődés a cseh fegyverek és hadianyagok iránt emelkedik, a termelés bővítését korlátozza a szakképzett munkások hiánya. Hynek szerint a cégek többségének gondjai vannak a jó munkások "beszerzésével".

A tavalyi év kiemelkedő eredményeit nagyban befolyásolta, hogy a cseheknek sikerült újabb L-159 típusú hangsebességen aluli vadászgépeket eladniuk, és megugrott a technológiák és félkész termékek kivitele is. "Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy egyre kevesebb állam akar függő helyzetbe kerülni másoktól a fegyverek terén. Ezért azok egy részét, mástól vásárolják meg, vagy maguk készíttetik el" - mondta a cseh hadiipari szövetség elnöke.

Csehország a korábbi, 2015-ös évben több mint 15 milliárd korona értékben exportált fegyvert és hadianyagot. Az export 28 százaléka az Európai Unió országaiba irányult. A többi állam közül Irak volt a legnagyobb vevő.

Címkék: cseh, export, fegyver

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 03. 11:11, szombat | Külföld

Bukarestből Székelyföldre utazott a magánlátogatáson Romániában tartózkodó brit uralkodó

Bukaresti \"félhivatalos\" programja után péntek este megérkezett székelyföldi birtokára, Zalánpatakra III. Károly brit uralkodó - közölte az erdélyi Krónika hírportál szombaton.

2023. Június 02. 07:43, péntek | Külföld

Belgorodi ukrán betörési kísérletek visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

Visszaverték az orosz katonai és határvédelmi egységek ukrán fegyveresek három arra irányuló kísérletét, hogy behatoljanak Belgorod megyébe, és ott terrortámadást hajtsanak végre a polgári lakosság ellen.