Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Január 31. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Rekordnagyságú volt 2016-ban a cseh fegyverexport

Rekordnagyságú volt 2016-ban a cseh fegyverexport

Csehország tavaly mintegy 18,9-20,2 milliárd korona (220,8-232,3 milliárd forint) értékű fegyvert és hadianyagot szállított külföldre az előzetes adatok szerint, ami mintegy 20-30 százalékos éves szintű növekedést jelent

- közölte Jirí Hynek, a cseh védelmi és biztonsági ipari szövetség elnöke a CTK hírügynökséggel hétfőn Prágában. A hivatalos adatokat az ipari és kereskedelmi minisztérium az év közepén hozza nyilvánosságra. Jirí Hynek szerint a cseh hadiipari vállalatok jelenleg kapacitásuk felső határa közelében dolgoznak, így az idei növekedés várhatóan alacsonyabb lesz, mint az előző évi.

Bár az érdeklődés a cseh fegyverek és hadianyagok iránt emelkedik, a termelés bővítését korlátozza a szakképzett munkások hiánya. Hynek szerint a cégek többségének gondjai vannak a jó munkások "beszerzésével".

A tavalyi év kiemelkedő eredményeit nagyban befolyásolta, hogy a cseheknek sikerült újabb L-159 típusú hangsebességen aluli vadászgépeket eladniuk, és megugrott a technológiák és félkész termékek kivitele is. "Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy egyre kevesebb állam akar függő helyzetbe kerülni másoktól a fegyverek terén. Ezért azok egy részét, mástól vásárolják meg, vagy maguk készíttetik el" - mondta a cseh hadiipari szövetség elnöke.

Csehország a korábbi, 2015-ös évben több mint 15 milliárd korona értékben exportált fegyvert és hadianyagot. Az export 28 százaléka az Európai Unió országaiba irányult. A többi állam közül Irak volt a legnagyobb vevő.

Címkék: cseh, export, fegyver

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.