Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2017. Január 05. 11:59, csütörtök | Külföld
Forrás: Infopapa.hu - 24.hu

Rejtélyes égitest közeledik a Földhöz

Rejtélyes égitest közeledik a Földhöz

A különös objektum a következő hónapban fog elhaladni a Föld mellett. És hogy miért is annyira furcsa? Nos, azért, mert a szakértők sem tudják, mi is lehet pontosan.

A 2016 WF9 nevű égitestet a NASA aszteroidákra és üstökösökre vadászó NEOWISE projektjének kutatói fedezték fel 2016 novemberének végén. A szakértők szerint az objektum akár egy kilométer átmérőjű is lehet, és meglehetősen széles pályát ír le: a Jupitertől egészen a Föld pályájának közeléig jut el.

Az égitest bolygónkhoz legközelebb február 25-én lesz, igaz, ekkor sem lesz kifejezetten a szomszédban – nagyjából 51 millió kilométer fogja elválasztani a Föld pályájától.

Bár az objektumot a kutatók már két hónapja ismerik, még mindig nem tudják, pontosan milyen típusú égitest: akár aszteroida, akár üstökös is lehet.

Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy az aszteroidák szilárd anyagúak, és több fémet tartalmaznak, míg az üstökösök jégből, porból és szikladarabokból állnak – természetesen akad azért kivétel.

A közelmúltban azonosított objektum sötét, és nem veri vissza a fényt, ami a legtöbbször arra utal, hogy az adott égitest egy üstökös. Az azonban ellentmondásos, hogy a 2016 WF9-en nem fedezték fel a por és gázok nyomait, melyek épp az üstökösök jellemzői. Mivel a jelek nem egyértelműek, a szakemberek egyszerűen nem tudják megállapítani, hogy milyen típusú objektummal is van dolguk.

James Bauer, a NASA Jet Propulsion Laboratory űrközpontjának helyettes kutatásvezetője szerint a 2016 WF9-nek üstökös eredete lehet. Bauer úgy gondolja, az égitest talán idővel elvesztette illékony anyagai többségét, vagy az üstökösre utaló gázok nem a felszínén, hanem a belsejében vannak.

Az objektum azt szemlélteti, hogy az aszteroidák és az üstökösök közti határ igen homályos – állapította meg a szakember.

A NEOWISE szerencsére nem minden objektummal kapcsolatban ilyen bizonytalan. Itt van például a tavaly októberben felfedezett üstökös, a C/2016 U1, amely éppen mostanában van a szomszédunkban.

Az égitestet az északi félgömbről 2017 első hetében lehet látni, a naplemente előtti órákban. A C/2016 U1 akár egy jobb otthoni távcsővel is megfigyelhető, amennyiben az ég tiszta, illetve ha az objektum kiszámíthatatlan fényessége megfelelő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni