Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Március 18. 09:08, kedd | Helyi
Forrás: MTI, papa-ma.hu

Raktárbázist avattak a repülőtéren

Raktárbázist avattak a repülőtéren

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Horváthné Morosits Judit, a Gesztelyi Zrt. műszaki igazgatója átvágja a nemzetiszínű szalagot a pápai katonai repülőtér logisztikai raktárbázisának avatásán 2014. március 17-én.

Újabb jelentős állomásához érkezett a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér fejlesztése: ma délelőtt ünnepélyes keretek között átadták az új logisztikai raktárbázis épületegyüttesét. A modern, impozáns hadászati létesítmény avatójára Hende Csaba honvédelmi miniszter is ellátogatott. A honvédelmi minisztert katonai tiszteletadással fogadták a bázisreptéren, majd a három épületből álló, összesen 2336 négyzetméter alapterületű komplexum hivatalos átadása következett.
A logisztikai raktárbázis főbb jellemzőit Horváthné Marosits Judit, a kivitelezést elvégző Gesztelyi Zrt. műszaki igazgatója ismertette. Mint mondta, az „A” csarnokban három, nagyobb alapterületű raktár kapott helyet. A „B” csarnokban kisebb alapterületű raktárak vannak csoportokba fűzve, míg a „C” épületben 7 darab iroda, valamint a kazánház és a vizesblokkok találhatóak. A raktárak egymással szemben helyezkednek el, a megközelítésüket térburkolat biztosítja. A csarnoképületek tiszta belmagassága 4 méter – tudtuk meg Horváthné Marosits Judittól.


– A NATO a szabadság védelmére hivatott közösség, minden nemzet a saját akaratából vesz benne részt – hangsúlyozta az átadóünnepségen mondott beszédében Hende Csaba. – A NATO-nak nincsen hadserege, csak a tagállamoknak, amelyek összeadják erejüket egymás védelmében. Magyarország számára rendkívül hasznos a NATO-tagság. A világtörténelem legerősebb és legsikeresebb katonai szövetségének tagjaiként mi is élvezzük a kollektív biztonság előnyeit, valamint elkötelezetten dolgozva mi is hozzátesszük a magunkét a biztonság megteremtésére irányuló közös erőfeszítésekhez – fogalmazott.
A honvédelmi miniszter kiemelte, különösen fontosak az olyan együttműködések, mint az úgynevezett okos védelem, amikor közösen alakítunk ki, közösen használunk és közösen tartunk fenn bizonyos képességeket. Ennek köszönhetően Magyarország és a NATO Stratégiai Légiszállítási Programban (SAC) résztvevő országok hozzájutottak a stratégiai légiszállítási képességhez, amelyet saját erőforrásaikra támaszkodva nem tudnának fenntartani. A SAC-program olyan sikertörténet, amit a szövetségen belül is szívesen hoznak fel példaként – mutatott rá Hende Csaba.
Meglátása szerint az új raktárbázis korszerű és professzionális feltételeket teremt a bázisrepülőtéren a logisztikai feladatok ellátására. Előrevetítette: az MH Pápa Bázisrepülőtéren további, ütemezett fejlesztéseket is várhatóak. Ezek közé tartozik majd például a leendő C-17-es hangár és az utasforgalmi épület felépítése, illetve az egyéb infrastrukturális beruházások. Hozzáfűzte, a bázis szükség és igény szerint az egész régió számára teherrepülőtérként fog szolgálni a jövőben. A cél egy multimodális légibázis, logisztikai központ létrehozása. A honvédelmi miniszter megjegyezte, a hazai és nemzetközi katonai igények, valamint a gazdaság fejlődésének szolgálatába állítva kell fejleszteni a repteret. – A NATO-ra szükség van, szükség lesz a 21. században is, mi pedig továbbra is készen állunk arra, hogy barátainkkal együtt közösen szolgáljuk a szabadság és a biztonság ügyét – zárta gondolatait Hende Csaba.
Miután Horváthné Marosits Judit és Hende Csaba ünnepélyesen átvágta a logisztikai raktárbázis elkészültét szimbolizáló nemzetiszínű szalagot, a jelenlévők megtekinthették az épületkomplexumot. Az eseményen részt vett többek között dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, valamint dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Fotó: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.