Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 23. 07:31, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rákoppantottak a Facebook orrára

Rákoppantottak a Facebook orrára

Nagyobb átláthatóságot és a személyi adatok fokozottabb védelmét szolgáló változtatások bevezetésére tett ígéretet a Facebook...

Az Egyesült Államokon és Kanadán kívüli több mint félmilliárd európai felhasználója számára a cég nemzetközi főhadiszállásán végzett átvizsgálás nyomán.

A kaliforniai Palo Alto városában működő vállalat nemzetközi főhadiszállása az Európai Unió tagállamai közé tartozó Írországban van. Ez azt jelenti, hogy a dublini vállalatnak kötelessége betartania az európai adatvédelmi törvényeket, amelyek jóval szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, különösen az adatok tárolási idejének tekintetében.

„Ezeknek a kötelezettségeknek a teljesítése intenzív munkát fog igényelni a következő hat hónapban” – közölte a vállalat az ír adatvédelmi biztos (DPC) három hónapos átvizsgálásának eredményeit tartalmazó jelentés publikálását követően. A DPC szerint az egyik probléma, hogy a felhasználók nem kapnak egyértelmű felvilágosítást arról, hogy a képeik feltöltésével kereshetővé teszik azokat, egészen addig, amíg el nem végzik a szükséges beállításokat a profiljukon.

A jelentés nyomán a Facebook júliusban fogja ismertetni az addig elért eredményeit. A tervezett változtatások között szerepel, hogy a közösségi portál meg fogja kérdezni az európai felhasználóktól, igénylik-e az arcfelismerési szolgáltatást – amely automatikusan bejelöli őket a fényképeken –, átdolgozza a személyi adatok megőrzésére és törlésére vonatkozó gyakorlatait, illetve összességében véve több információt fog nyújtani a személyi adatok Facebook, illetve harmadik fél általi kezeléséről.

A Facebookot az Egyesült Államokban is számos kritika érte az adatvédelmi hiányosságai miatt. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC) kötött novemberi megállapodás részeként a vállalat ígéretet tett rá, hogy a következő két évtized során minden második évben átvizsgálásnak veti alá az adatvédelmi gyakorlatát.

A mintegy 800 millió felhasználóval rendelkező Facebookot Európában is sok támadás érte, többek között a személyes adatok hirdetőknek való eladása – a DPC eredményei ezt nem erősítették meg –, a barátkereső-szolgáltatás, valamint a törölt adatok „archiválása” miatt. Az írországi illetékesek 22 panaszt kaptak az osztrák Europe versus Facebook nevű adatvédelmi csoporttól és további hármat a Norvég Fogyasztóvédelmi Tanácstól.

Címkék: adatvédelem, Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.