Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2019. Április 01. 12:37, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu

Rákász Gergely május 11-én ad koncertet a pápai Református Ótemplomban

Rákász Gergely május 11-én ad koncertet a pápai Református Ótemplomban

A “Lords of the Organ” sorozat harmadik évadában látogat ismét városunkba a koncertorgonista.

Mozgalmas év volt a tavalyi Rákász Gergely orgonaművész életében. 85 koncertet adott, elkészült két új CD anyaga, megszületett második fia, elindult a Rákász Gergely alapítvány és nyáron szülővá-rosában, Győrben nagyszabású szabadtéri koncerttel ünnepelték 25 éves jubileumát a színpadon. A koncertek az általa kigondolt “Látványkoncert” műfajában átütő sikerűek. Nagy számban vonzzák a hallgatókat, kínosan ügyelve az esztétikai arányokra. Zenetörténeti narráció és vetítés keveredik az előadott művekkel olyan produkciót hozva létre, amely feltölt, szórakoztat, elgondolkoztat, de az elő-adás mégis megmarad azon a borotvaélen, aminek az egyik oldalán az érdektelenség, a másikon a csinnadratta irányába lehet leesni. “Lords of the Organ” sorozata harmadik évadához érkezett idén, és már számos rangos fesztivál a műsorára tűzte. A koncepció az, hogy ha az orgona a hangszerek kirá-lya akkor a lordok, a főurak azok, akik az asztalát körülülik. Bach természetesen az asztalfőn ül, és minden éveben azok kerülnek a műsorba akik valamilyen módon kötődnek az adott esztendőhöz. Idén Vivaldi és Bach művek, Gustav Holst legendás Bolygók szvitjéből a Jupiter, Berlioz Rákóczi indulója, és francia romantikusok kaptak helyet a műsorban, mindegyik Rákász saját átiratában.

A frissen indult “Rákász Gergely Alapítvány” határon túli és anyaországi magyar területekre, valamint magyar közösségeknek szervez hangversenyeket magyar művészekkel. Minden megvalósult koncertre onnan ide - innen oda úgy tekint, mint egy-egy öltésre két elszakított nemzetrész között a művészet erejével. Rákász Gergely és csapata öt éve térnek vissza minden évben Erdélybe, és látva az ottani hangversenyek különleges erejét született meg az alapítvány gondolata. Jó volna ilyen hangversenyek-ből több, és nem csak Erdélyben, hanem például Kárpátalján.

Rákász Gergely így ír a Lords of the Organ III. - Bach, Vivaldi, Italy sorozat műsoráról:
“Bach és Vivaldi társaságában utazunk a korabeli Weimarba ahová a fiatal, belevaló német mester a divat miatt átköltözteti Itáliát. Bach szinte még kölyök, imponálni akar a munkaadójának, látja továb-bá, hogy Vivaldi a hölgyek körében az elalélés határáig népszerű, hát tőle megkapják - gondolja. Csak azzal nem számol, micsoda változásokon megy át ő maga is eközben. Vivaldi zenéjével ismerkedve a gáláns olasz modor és a formák észrevétlenül belesimultak alapos német keretei közé. Szellem talál-kozott itt érzékiséggel. Bach mindig intellektuális kihívásként tekintett a zenére, Vivaldit viszont elsősorban az érdekelte, hogy a zenéje elbűvölő legyen. Szigorú szerkesztettség és Isten szolgálata az egyik, hangzatos dallamívek, amelyek élénk érzelmeket közvetítettek a másik olda-lon.
Vivaldi ez a klasszikus zenei szupersztár fényes csillagként ragyogott a korabeli európa egén, bár kö-zelebbről megnézve üstököst láttunk volna egyik jövedelmező megbízástól a másikig száguldani, min-denkit inspirálva aki csak hallotta. Egocentrikus volt, hencegő, élvezte a sikert, a pénzt, ahol lehetett kibújt a köznapi szabályok alól, ám ne legyünk ezért haragosak rá! Isten beszélt belőle, de mégiscsak ember volt.

Bach viszont ritkán mozdult ki otthonról, szeretett a saját közegében dolgozni, mégis beolvasztott a stílusába minden értékes zenei gondolatot, amivel találkozott. Nehéz elképzelni két jobban különböző életutat és életvitelt. Zenei találkozásuk nyomán az egyikük élete gyökeresen megváltozott. Négy cso-dálatos remekmű rajzolja fel a miért és a miképp útját, kettejük jellemét. (Bach nagy c-moll Prelúdium, Vivaldi - Tél - A Négy Évszakból, Vivaldi a-moll Concerto, és Bach Olasz Koncert.) Vajon milyen felületes, és mély változásokat idézhetünk elő mi emberek egymásban? Ezekre a kimondott és kimon-datlan kérdésekre ad választ ez a műsor.”

RG.

Időpont: 2019. május 11. 18.00

HELYSZÍN: PÁPA - Református Ótemplom - Fő u.6.
Jegyelővétel: Pannonia Reformata Múzeum, Fő u. 6-8. Nyitvatartás: március 31-ig 8-16 óráig, április 1-től 9-17 óráig, Telefon: 06/89/311-014 és a jegy.hu országos hálózatban. Jegypontok: www.jegy.hu/jegyirodak
Jegyárak: 2.500.- Ft. / 3.500.- Ft

- -

Bővebb információk: http://www.rakaszgergely.hu/
Sajtófőnök - Kristóf Hajni +36302189268
Management - Hrabovszky Balázs +36204288635

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 16:52, szerda | Helyi

Három polgármesterjelölt indul teljes csapattal az önkormányzati választáson

Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), Grőber Attila (Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület és 6 ellenzéki párt) és Marton Sándor (Mi Hazánk Mozgalom) mögött áll 10-10 ember, akik indulnak az egyéni választókerületekben.

2024. Május 08. 15:30, szerda | Helyi

Így képzik a járőrkutyákat a pápai katonák - Videó!

Közös kiképzést tartottak a napokban Pápán, az MH 47. Bázisrepülőtér és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár járőrkutya vezetői.

2024. Május 07. 15:47, kedd | Helyi

NATO hadgyakorlat egyik központja a pápai légibázis

A Swift Response a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, amely a NATO szövetség keleti térségét helyezi középpontba.

2024. Május 07. 15:22, kedd | Helyi

Méhlegelőt alakítanak ki Pápán

A Városfejlesztő Kft. munkatársai a Külső-Várkertben telepítenek valódi méhlegelőt.