Városlista
2021. április 19, hétfő - Emma

Hírek

2013. Március 22. 15:35, péntek | Helyi
Forrás: MEASZ sajtóiroda

Radnóti-díjat kapott Kerecsényi Zoltán

Radnóti-díjat kapott Kerecsényi Zoltán

A Radnóti Miklós Antirasszista Díjat olyan ismert közéleti személyiségekkel együtt kapta meg a pápai politikus, mint Farkasházy Tivadar, Sas József, vagy Kiss Péter.

Március 21-én, a Rasszizmus Elleni Világnap alkalmából adták át az idei "Radnóti Miklós Antirasszista Díjakat" a fővárosban. Az immár 13. alkalommal ünnepélyes keretek között átadásra került díjakat többek közt Farkasházy Tivadar és Sas József humorista, Kiss Péter volt szocialista miniszter, Horváth János képviselő (Fidesz-KDNP), a Magyar Országgyűlés korelnöke, Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete valamint Kerecsényi Zoltán DK-s körzeti elnök kapta; a díj tanúsága szerint "kiemelkedő humanista tevékenységéért". Mint azt Kulka János színművész a díj átadásának laudációjában kiemelte, Kerecsényi régóta rendkívül széleskörű és aktív társadalmi, antifasiszta tevékenységet folytat; szervez, publikál, szerkeszt, emlékjeleket állít.

Az ünnepi rendezvényen neves hazai művészek működtek közre, köztük Juszt László, Bródy János, Garai Róbert, Gálvölgyi János, Hegedűs D. Géza, Keres Emil, Zsolnay Júlia.

Kerecsényi Zoltán a díjátadót követően facebook oldalán úgy nyilatkozott:

"...az ilyen elismerések, megtiszteltetések bizony elgondolkodtatják, kicsit megállásra késztetik az embert. Engemet legalábbis; s felteszi az ember magának a kérdést, tett-e az eddigi élete folyamán valamit annak érdekében, hogy a világ és a holnap jobb legyen? Én úgy érzem, hogy rettenetesen le vagyok ebben maradva! No, de az ilyen díjak ösztökélhetik az embert. Ösztökélhetik arra, hogy még jobban kiálljon a humanista értékekért, embertársaiért, a megalázottakért, honfitársaiért, a békéért, a környezetért, hogy jobban odafigyeljen a folyamatokra. S akkor talán csak hozzá tud tenni valami ici-picit a jelen és a jövő élhetőbbé tételéért. Amikor ma este a díjátadásra készülődtem, kaptam egy mondatot útravalónak a zsebembe, Assisi Ferenc mondta egykor: "Egy cseppnyi őszinte szeretet nemesebb tengernyi tudománynál." Igen, "egy cseppnyi őszinte szeretet"-re van ma szüksége a világnak, az emberiségnek, Magyarországnak. Ezért is érdemes dolgoznunk. A díj - melyet ma kaptam - úgy érzem, nem csak egyedül engemet illet. Illeti közel egy évtizedes tevékenységemet végig kísérő munkatársaimat, küzdőtársaimat, konkrétan a MEASZ-t, a Demokratikus Koalíciót, szűkebb környezetem közösségeit, szülővárosom baloldali-demokrata ellenzéki szervezeteiben velem együtt tevékenykedőket, külön a pápai Petőfi Asztaltársaságot is, és emlékezésképpen mindazokat, akik az életben már nem lehetnek velem, - velünk..."

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 16. 08:38, péntek | Helyi

Mi köze a Rambo című filmhez Pápa városának?

A minap közzétett Pápa Kvízünk kapcsán döbbentünk rá arra, hogy sok pápai sem tudja, hogy városunk híres szülöttei között van az a László András (Andrew Laszlo) is, aki neves operatőrként tette le a névjegyét Hollywoodban.

2021. Április 15. 14:51, csütörtök | Helyi

Mennyire ismeri Pápa városát?

Töltse ki az alábbi, tíz kérdésből álló kvízünket!

2021. Április 14. 16:17, szerda | Helyi

Orbán Viktor: Várhatóan jövő héten nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai

Jövő héten nyithatnak a teraszok, ha megvan a három és félmillió beoltott – jelentette be szerdán a közösségi oldalán Orbán Viktor a kormányülést követően.

2021. Április 14. 08:13, szerda | Helyi

Gőgös Zoltán megvizsgáltatta, hogy hatékony-e a szervezetében a korábban kapott kínai vakcina

A korábbi szocialista politikus közösségi oldalán azt írta, hogy az elmúlt napokban szárnyra kapott, a kínai vakcina hatékonyságát megkérdőjelező hangoktól függetlenül is elvégeztette volna a vizsgálatot.