Városlista
2019. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2019. Január 10. 07:58, csütörtök | Bulvár
Forrás: Index.hu

Rádiójeleket fogtak másfél millió fényévnyire a Földtől

Rádiójeleket fogtak másfél millió fényévnyire a Földtől

Egy messzi-messzi galaxisból fogtak be ismétlődő gyors rádiókitörést űrkutatók egy most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint.

Ismétlődésre korábban csak egyetlen egyszer volt példa, noha már több mint hatvan alkalommal fogtak be ilyen rádiójeleket – írja az Independentre hivatkozva az Index. A jelek forrása ismeretlen.

A gyors rádiókitörések (Fast Radio Bursts, FRB-k) kozmikus rádióhullámok rövid, de nagyon erős löketei: egy mindössze egy milliszekundum idejéig tartó rádiókitörés olyan energiával jár, amennyit a Nap 12 hónap alatt állít elő. De még ma se tudjuk, mi okozza őket. Az eddig felmerült lehetséges magyarázatok a tudományosabbaktól (az extrém erős mágneses mezejű forgó neutroncsillagok kitörései) az egészen sci-fi-szerűekig (a földönkívüliek irányított energiasugarai az űrhajóik meghajtására) terjednek. Utóbbit azért csak a kutatók kisebbsége gondolja.

A most észlelt jelek hat alkalommal ismétlődtek meg megközelítőleg ugyanabból a forrásból.

Mindeddig egyetlen egy ismétlődő rádiójelet ismertünk. Az, hogy még egy ilyen létezik, azt sugallja, hogy többnek is kell lennie odakint. És minél több az ismétlődő jel, minél több alkalmunk van ezek tanulmányozására, annál több az esélyünk ennek a kozmikus rejtélynek a megfejtésére: honnan érkeznek, és mi okozza őket – mondta Ingrid Stairs, a kanadai CHIME űrtávcsővel dolgozó egyik kutató, a Brit Columbiai Egyetem asztrofizikusa.

A kutatók egy mindössze háromhetes periódus alatt 13 gyors rádiókitörést észleltek, ami rengeteg új adattal szolgált. A teleszkóp, amellyel a jeleket észlelték, csak tavaly állt üzembe, és többen aggódtak, hogy túl alacsony frekvencián keres jeleket. Ehhez képest a 13 jelből legalább hetet 400 megahertzen észleltek, ami jóval alacsonyabb, mint az eddigi legalacsonyabb frekvenciájú rádiókitörés.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 25. 12:54, kedd | Bulvár

George Clooney filmet rendez a Netflixnek

George Clooney rendezi és a főszerepét is játssza a Good Morning, Midnight! című regényből készülő filmnek, melyet a Netflix mutat be - írta a The Hollywood Reporter.

2019. Június 24. 07:12, hétfő | Bulvár

A Toy Story 4 könnyedén tört az észak-amerikai mozis toplista élére

Ugyan többet vártak tőle, 118 millió dolláros (33,6 milliárd forintos) hétvégi jegyárbevételével mégis könnyedén nyerte meg az észak-amerikai mozis hétvégét a Pixar családi animációja, a Toy Story 4.

2019. Június 22. 17:00, szombat | Bulvár

Az okosgumik fejlesztésére koncentrál a jövőben a Bridgestone

Az okosgumik fejlesztésére koncentrál a jövőben a Bridgestone, amely nemcsak a flottakezelőknek, hanem a magánvásárlóknak is szeretne a közeljövőben adatokat közlő abroncsokat értékesíteni.

2019. Június 21. 08:56, péntek | Bulvár

Aranyérmes sportolók lepték meg a hátrányos helyzetű gyermekeket

Fodor Rajmund, Kokó, Verrasztó Dávid és Madaras Norbert sportsikerükről is meséltek a kicsiknek