Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Március 15. 13:30, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu (Sz.Zs.)

Rabok tovább nem leszünk!

Rabok tovább nem leszünk!

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulóján ünnepelt Pápa városa a Március 15. téren. Az ünnepi szónok Unger Tamás alpolgármester volt.

Szinte teljesen megtöltötték a Március 15. teret az összegyűlt ünneplők az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulóján.Az ünnepség a Pápai Fúvósok Egyesülete toborzója közepette a katonai díszegység és a Pápai Huszáregyesület lovashuszárjainak bevonulásával kezdődött. Emlékező beszédet Unger Tamás alpolgármester mondott.

- Minden nemzet életében vannak fordulópontok, melyek kijelölik annak sorsát. 1848 március 15.-e is egy ilyen pont. Azon kevés történelmi dátumok egyike, mely egyként kedves minden magyar ember számára – kezdte ünnepi beszédét Unger Tamás, majd visszaemlékezett a forradalmat megelőző időszakra.

- A magyar emberek munkája másokat gazdagított, a magyar földeken megtermelt élelmiszerek értéküket vesztették, nemesfém bányáink kincsei elhagyták az országot, a magyarok által megtermelt javak a birodalom kincstárába kerültek, onnan azonban semmi sem került vissza, hogy az itt élő emberek életét jobbá tegye, hogy a magyar gazdaság fellendülhessen. Ezt a helyzetet tovább súlyosbították a birodalom költségvetésének megingásáról szóló hírek. Voltak, akik válságról beszéltek. 1848-ban aztán egész Európán végigsöpört a forradalmi hullám, egy új Európa volt születőben.

A forradalom Magyarországon vér nélkül diadalmaskodott, a nemzet minden tagja egyként volt érdekelt a feudalizmus megdöntésében.Elődeink újra meg újra megtapasztalhatták, mit is jelent, ha a törvény előtt nem mindenki egyformán egyenlő, vagy ha a cenzúra versekben, írásokban kotorászik. Nem cselekedhettek másként, bátran félresöpörték azt a világot, amelyben korábban éltek: intézményeket, törvényeket, egy egész rendszert. Meg kellett tenniük, mert nem tudtak tovább úgy élni, mint addig. Ennek felismeréséből születhetett új nemzet ott, a Nemzeti Múzeum előtt - mondta az ünnepi szónok.

- Minden ünnep önvizsgálat, szembenézés önmagunkkal. Élünk-e megfelelő módon szabadságunkkal? Hajlandók vagyunk-e újra és újra megküzdeni érte? A szabadság egy demokráciában is könnyen elenyészhet, látszattá válhat.
A mi szabadságunk nem akkor szabadság, ha idegen pénzekkel mértéktelenül eladósítjuk, s örvendezve hajtunk fejet saját megnyomorításunk felett. Nem akkor szabadság, ha nagyhatalmú, illegitim minősítgetők füttyszavára táncolunk. Nem akkor szabadság, ha dicsőség a köz tulajdonát gátlástalansággal lenyúlni, ha nem szégyen hivatalos adatokat meghamisítani, és a másként gondolkodónak gumilövedékkel válaszolni. A mi szabadságunk nehezen tűri el a kettős mércét, és igazságérzetünk sérül, mikor a legkülönfélébb, tetszőleges írott és elektronikus médiában és demonstrációkon a sajtószabadság eltiprásával vádolnak bennünket. Amikor olyan dolgokért ítélnek el bennünket saját honfitársaink, és ostoba, tájékozatlan, félrevezetett prókátorok hangos tetszésnyilvánítása mellett, amelyért másoknak mosolygós együttérzés és hurráoptimizmus jár. Látványosan megfosztanak olyan lehetőségektől, amelyek felemelkedésünket szolgálnák. A mi szabadságunk fenntartja magának a jogot, hogy saját fejlődésünk útját maga válassza meg, érdekeit méltó módon megvédje - fogalmazott Unger Tamás.

Az alpolgármester szerint 164 év után is hűnek kell lennünk a „rabok tovább nem leszünk” esküjéhez és össze kell fognunk egymással. - Bárhogy fordul is a világ, bármiképp alakul is az élet, ki fogunk állni egymásért. A nemzet közös esküje azt jelenti, hogy minden magyar ki fog állni minden magyarért, minden magyar közösen ki fog állni Magyarországért. Adja Isten, hogy így legyen – zárta gondolatait Unger Tamás.

A beszédet követően a Vadvirág Néptáncegyüttes, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája tanulói, a Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Rügyecskék csoportja, felnőtt vegyeskarok férfi énekesei, Kincses László, Müller Sára, Müller Kata, a Ramazuri Társulat valamint a Teleszterion Színházi Műhely tagjai adtak elő színvonalas műsortÉl a nemzet! címmel. Az előadástKomáromi Sándor rendezte.

Ezután szokásos módon sor került a városi kitüntetések átadására. Pápa Város Díszoklevele kitüntetésben részesült Klaus Blos, a németországi Teutonicus lovagrend nagymestere és Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező. A díjakat dr. Áldozó Tamás polgármester adta át.

A program koszorúzással, a szózat eléneklésével és a katonai díszegység, valamint a huszárok ünnepélyes elvonulásával ért véget.

Címkék: 1848, március 15

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.