Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 31. 14:13, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Pótfővárost építene Japán

Pótfővárost építene Japán

Tartalék főváros építésén gondolkodik Japán, a település átvenné Tokió szerepét, ha a fővárosban nagyobb földrengés vagy más katasztrófa miatt megbénulna az élet.

A tervet politikusok egy csoportja nyújtotta be alig nyolc hónappal az ország északkeleti részét romba döntő, 9-es erejű földrengés és a valaha átélt legnagyobb japán szökőár után. A katasztrófában közel húszezren haltak meg vagy tűntek el, szakértők azóta is próbálják ellenőrzés alá vonni a megrongált a fukusimai 1-es atomerőművet – írta a The Daily Telegraph című brit napilap internetes kiadása. Ha a földrengés közelebb lett volna Tokióhoz, a következmények katasztrofálisak lettek volna – mondják a politikusok.

A tervezett új város – ideiglenes nevén angol rövidítéssel a kevésbé csábítóan hangzó IRTBBC (Integrált Üdülési, Idegenforgalmi, Üzleti és Tartalék Város) – 5 négyzetkilométeres területen épülne fel a jelenlegi Itami repülőtér helyén, amely korábban az Oszakába induló járatok fő kiindulási helye volt, de azóta a szerepét átvette a Kansai Nemzetközi Repülőtér. A tervet ismertető Isii Hadzsime, a kormányzó Japán Demokrata Párt tagja feltette a kérdést: „Nem jó ötlet-e egy tartalék akkumulátor a nemzet funkcióinak ellátásához?”

Az ötletet Kan Naoto volt kormányfő vetette fel. Kajeda Banri volt kereskedelmi és ipari miniszter és Kamei Sizuka, az ellenzéki Új Néppárt befolyásos tagja is támogatja. A csoport állítása szerint több mint 100 politikus áll a terv mögött. Ez utóbbi magában foglalna egy irodaház-együttest, ahol vészhelyzet esetén a kormány dolgozni tudna, pihenőhelyeket, kaszinókat, parkokat és a világ legmagasabb, 625 méter magas felhőkarcolóját. Az új városnak mintegy 50 ezer lakója lenne, és mintegy 200 ezren dolgoznának ott. A csoport a költségeket még nem mérte fel, csak annyit közölt, hogy a kiadások 90 százalékát magáncégek finanszíroznák. A csoport a megvalósíthatósági tanulmányra 14 millió jent (több mint 39 millió forintot) kérne, de várhatóan erős ellenállásba ütközik majd a Tokió érdekeit védelmező csoportok részéről.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.