Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 02. 13:46, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Piaci pletyka is gyengíti a forintot - újból 315 forint fölött a jegyzés

Piaci pletyka is gyengíti a forintot - újból 315 forint fölött a jegyzés

Nem kezdte jó passzban az új évet a forint, az euróval szembeni jegyzés már 315 forint fölött áll.

A hazai deviza már pénteken is jelentősen gyengült, miután megszavazták a parlamenti képviselők az MNB-törvény módosítását. Ennek megfelelően a jelenleg héttagú grémium létszáma maximum kilenc főre emelkedhet, a két új tag közül az egyik alelnök lesz, ezzel tovább növekedik a kormányzati befolyás a monetáris tanácsban. Egyes elemzők szerint a forintot gyengíti az a pletyka is, miszerint Brüsszelben már keresik a lehetőséget Magyarország szankcionálására.

A tervezet ismert volt a piaci szereplők előtt, az EU/IMF-tárgyalások kapcsán azonban arra számítottak a befektetők, hogy meghátrál a kormányzat és átdolgozza a terveit. Az eddigiek fényében az Equilor elemzői arra számítanak, hogy ez csak nehézkesen valósulna meg, mivel úgy érzik, hogy egyelőre csak esernyőként kívánja alkalmazni a kormányzat az EU/IMF-duót és csak abban az esetben vennénk igénybe segítségüket, ha a piaci finanszírozás elapadna.A múlt heti kötvényaukciókon már mutatkoztak jelei a befektetői bizalom apadásának, a következő hetekben ismét ízelítőt kaphatunk abból, amikor a vevők adott esetben távol maradnak a jegyzésektől. Közben a Raiffeisen elemzői szerint a forintot gyengíti az a pletyka is, hogy az Európai Parlamentben vizsgálják Magyarország uniós szavazati jogának megvonását a jegybanktörvény miatti szankcióként – írta a privatbankar.hu. Annak ellenére, hogy közvetlen államcsőd-szituáció nincs, egyre növekszik az ettől való félelem: a magyar CDS-árazás tartósan 600 bázispont fölött található.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: deviza, forint

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott