Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Október 05. 07:50, péntek | Helyi
Forrás: Petőfi Asztaltársaság

Petőfire emlékeztek!

Petőfire emlékeztek!

Huszonhat év után újra Pápán találkoztak Petőfi emlékápolói.

Petőfi Sándor sokfelé járt az országban, egyetlen magyar költő nem gyalogolt annyit a hazai tájak országútjain, mint ő. Ahol Petőfi megfordult, ahol élt, ahol alkotott, alakját máig legendák veszik körül, és a kései utódok féltőn őrzik ott tartózkodásának szellemi vagy tárgyi emlékeit, relikviáit. Ezek a települések, porták tekinthetők emlékhelyeknek. A nyílvántartások szerint 64 Petőfi-emlékhely létezik. Ebből 20 hazai, 15 az egykori Felvidéken, 3 Kárpátalján, 26 pedig Erdélyben található. Az Országos Petőfi Sándor Társaság az 1980-as évek óta minden évben megszervezi az emlékhelyek találkozóját, ahol lehetőség nyílik arra, hogy tudomány és kultusz találkozzék, és új kutatási eredmények kerüljenek át a közművelődésbe, az oktatásba, a mindennapi életbe.
Pápa városa előtt nem ismeretlen az országos emlékhelyi találkozó, hiszen 1986-ban - az elsők között - a város adott otthont a rangos eseménynek. A pápai Petőfi Asztaltársaság tavalyi kezdeményezésére az Országos Petőfi Sándor Társaság és Pápa Város Önkormányzata felvette a kapcsolatot egymással, illetve a nagy múltú Pápai Református Gyűjteményekkel karöltve – 26 év után – 2012. szeptember 29-én újra Pápán szervezték meg az országos Petőfi-emlékhelyi találkozót.
A 26. találkozóra a pápai Református Ótemplom ódon falai között - ahol akár Petőfi is megfordulhatott pápai kollégiumi diákként - került sor. Varga Géza nyugdíjas gimnáziumigazgató felvezetője után, a Petőfire emlékeztető előadások megkezdése előtt Pápa város polgármestere, dr. Áldozó Tamás köszöntötte a sokfelől a településre érkezett petőfis kultuszápolókat, majd Kispálné dr. Lucza Ilona a Társaság országos elnökasszonya valamint Köntös László gyűjteményi igazgató üdvözölte a tanácskozást. A pápai Petőfi Sándor Gimnázium diákjainak irodalmi összeállítását követve előbb dr. Hudi József levéltárvezető Pápa reformkori egyesületeinek életéről, majd Mezei Zsolt főkönyvtáros a város petőfis emlékeiről, végül a híres pápai református gimnázium tanára, Veress Zsuzsanna Petőfi Pápán írt költeményeiről beszélt előadása keretében. Az előadások végén pápai Petőfi-emlékekről összeállított kis-kiállítást tekinthettek meg a jelenlévők. A Március 15. téren álló Petőfi szobornál koszorúzás zajlott, ahol a különféle települések küldöttei és a helyi emlékápolók szintén elhelyezték a tisztelet virágait. A nemrég felújított városháza aulájában zajlott fogadáson Rádi Róbert polgármesteri kabinetfőnök mondott ünnepi pohárköszöntőt. A tekintélyes rendezvényen helyi lokálpatrióták is megjelentek, köztük: Fejes Sándor, Huszár János, Kerecsényi Zoltán. Utóbbi kettő korábban számos publikációt jelentetett meg a halhatatlan szellemű - az idén kerek 170 esztendeje Pápán Petrovicsból Petőfivé vált - pápai diákról. A találkozó zárásaként délután a belváros nevezetességeinek megtekintése következett séta keretében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.