Városlista
2020. augusztus 5, szerda - Krisztina

Hírek

2020. Július 04. 22:18, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Szívemhez szorítom – Beck Zoli volt a vendég

Szívemhez szorítom – Beck Zoli volt a vendég

A 30Y zenekar frontembere volt a Szívemhez szorítom rendezvénysorozat összejövetelének vendége, a Pannonia Reformata Múzeum udvarán.

Az Óterasz teljesen meg is telt, előzetes regisztrációt követően 100 fő vehetett részt az alkalmon. A Szívemhez szorítom elnevezésű összejövetelt harmadik alkalommal rendezték meg. Farkas Gergely református lelkipásztor ötlete nyomán jött létre, az alkalmak főszereplői pedig ismert dalok szövegei és üzenetei. Ezúttal pedig a dalok meg is elevenedhettek, hiszen Beck Zoli a gitárját is magával hozta. A megkapó hangulató Óteraszon, a Farkas Gergellyel folytatott beszélgetés mellett egy-egy 30Y dal is felcsendült, köztük az esemény névadó dala is.


Az „újra együtt” jegyében megtartott rendezvényen természetesen nagy hangsúlyt kapott a karantén, és az abból való kiszabadulás megélése is. Beck Zoli elmondta, előadóként számára különösen nehéz volt ez az időszak, hiszen az identitásának legföbb alapja a jelenlét, ugyanakkor alkalmat adott olyan dolgokra is, amelyeket egyébként nem csinált volna. Például Farkas Gergely – akire barátjaként tekint - prédikációiba is bele-belehallgatott, az egyébként magát sem vallásosnak, sem pedig templomba járónak nem tartó Beck Zoli. De akkor „világi” emberként mit keresett mégis egy egyházi rendezvényen? – tehetjük fel a kérdést. Az énekes szerint az egyházi és világi elkülönítésnek nagyon kevés köze van ahhoz, ahogy egyébként az emberek közelítenek egymáshoz. – Amikor a Gergővel beszélgetek, akkor nem az van, hogy egy egyházi ember beszélget egy világival¬, hanem az, hogy két ember beszélget a dolgokról, amelyek körülveszik és foglalkoztatják őket. Nem az a dolgunk, hogy állandóan igazoljuk a hit létezését, hanem a hit ereje abban mutatkozik meg, hogy merünk róla beszélgetni. Sokféle nézőpont van, de attól erős a vár, hogy ki lehet nyitni a kapuit, és mindegy, hogy ki jön be, az nem fog összeomlani. Nem attól, hogy be tudjuk zárni a kapukat, és nem engedjük be az ellenséget. Nem ellenségeket kell gyártanunk, hanem viszonyban kell lennünk az emberekkel. A dialógus mindkét fél számára hasznos, és ebben a Gergőék szerintem élen járó sorozatot csináltak. Az, hogy dalokról, versszövegekről beszélgetnek, azokon keresztül az emberi létezésről, az Istenhez való viszonyról is szót ejtenek, lényegi kérdések. Azért nem idegen nekem a Gergőék világa, mert ugyanaz a kérdés foglalkoztat minket. Hogy van az ember, és létezik a világban. Lehet, hogy olykor mások a válaszaink, de mindegyikőnket foglalkoztatja, hogy micsoda az emberi létezés – foglalta össze a beszélgetés lényegét az énekes.

A helyenként filozofikus, mégis szórakoztató, humorral átszőtt beszélgetést néhány 30Y dal szakította meg. A dalokat egy szál gitárkísérettel szólaltatta meg Beck Zoli, kiválasztásuk teljesen spontán módon történt. Az alkalomról Köntös László, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója is elismerően szólt. Mint mondta, bizonyos szempontból rokon lelkek Beck Zolival, aki nem egy szimpla szórakoztatóművész az igazgató szerint, hanem sokkal inkább egy filozófus. Dalaiban felteszi azokat az alapvető kérdéseket, amiket mindenki feltenne, ha merné. Ezeket a kérdéseket a keresztyénség is megfogalmazza, csak másként. Az élet és a halál, a rossz és a jó, a vigasztalás, ezek mindig visszatérő, állandó témák. Beck Zoli képes arra, hogy ezeket a témákat dalban dolgozza fel, amit én nagy dolognak tartok. Az emberekben van is erre fogékonyság, csak lehetséges, hogy másként kell hozzájuk szólni. A Pannonia Reformata ugyanerre tett kísérletet, vagyis megfogalmazni a keresztyén üzenetet, csak más nyelven – fogalmazott Köntös László.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 04. 20:56, kedd | Helyi

Koronavírusos az Erzsébetvárosi óvoda egyik dolgozója - További fertőzöttek is vannak

Dr. Áldozó Tamás polgármester rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a koronavírussal kapcsolatos legújabb fejleményekről.

2020. Augusztus 04. 13:13, kedd | Helyi

Megérkezett a Teveli úti idősek otthonának három munkatársának teszteredménye

Ők hárman voltak szoros kapcsolatban azzal a munkatárssal, akinek pozitív lett az eredménye.

2020. Augusztus 04. 12:44, kedd | Helyi

Elhalasztják a borfesztivált, augusztus 20-ra pedig visszafogott programmal készülnek

Minden bizonnyal idén már nem lesz Pápai Csülök Cicege és Borfesztivál.

2020. Augusztus 03. 13:46, hétfő | Helyi

Pozitív lett a koronavírus-tesztje a pápai idősotthon egyik dolgozójának

Tesztelik a Teveli úti idősotthon összes lakóját és dolgozóját, mivel az otthon egyik dolgozójának pozitív lett a koronavírus-tesztje - jelentette be Dr. Áldozó Tamás polgármester ma délutáni sajtótájékoztatóján.