Városlista
2022. május 20, péntek - Bernát, Felícia

Hírek

2012. December 28. 08:18, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: papa-ma.hu

Önkormányzati segítség a Pápai Hús 1913 Kft.-nek

Önkormányzati segítség a Pápai Hús 1913 Kft.-nek

Az idei év utolsó képviselő-testületi ülésén tárgyalták a bajba jutott nagy múltú pápai cég jövőjét.

Új SZMSZ

A tegnap délutáni ülésen elfogadták Pápa Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosítását. Ennek értelmében – az általános és középiskolák állami fenntartásba adása kapcsán módosították az önkormányzat által önként vállalt feladatok körét, ugyanakkor e feladatok közé bevették a helyi munkahelyek védelmét. Az SZMSZ-ben módosították továbbá az önkormányzat székhelyét, beillesztették a civil szervezetek támogatására kiírt pályázatok elbírálásával kapcsolatos feladatokat és módosították a hivatal munkarendjét valamint az ügyfélfogadási időt - írja a papa-ma.hu.

Családonként 4-4500 Ft a helyi közlekedésnek

A testület zárt ülésen tárgyalta a helyi, autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítási közszolgáltatás ellátására vonatkozó szerződést. A képviselő-testületi döntést követően a polgármester arról adott tájékoztatást, módosult a helyijáratú autóbuszok díjszabásának rendje, mely szerint az önkormányzatnak nyílt pályázati felhívást kellett közzétennie a helyi autóbusszal végzett, menetrend szerinti személyszállítási feladatok ellátására, s e pályázatra a Bakony Volán Zrt. nyújtott be pályázatot. A pályázó részéről igényelt önkormányzati üzemeltetési támogatás 2013-ban 54.509.000 Ft, ami 14 millió forinttal több, mint az idei évben nyújtott önkormányzati támogatás, a menetjegy és bérletek árai pedig átlag 8 százalékkal emelkednek.
-Mivel más ajánlat nem érkezett a pályázati felhívásra, a képviselő-testület kénytelen volt ezt az ajánlatot elfogadni. Ez az önkormányzati támogatás azt jelenti, hogy minden pápai háztartás függetlenül attól, hogy felül-e a buszra vagy sem körülbelül 4-4500 forinttal támogatja ezt a szolgáltatást – fogalmazott dr. Áldozó Tamás. A polgármester hozzátette, a helyi közlekedésről koncepcionálisan kell tárgyalni a jövőben és olyan stratégiát kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy kilépjen a város abból a negatív tendenciából, hogy évről évre kevesebb utassal, drágább díjjal és magasabb önkormányzati támogatással biztosítsák a helyi tömegközlekedést.
-A helyi közlekedés ebben a rendszerben fenntarthatatlan, és itt nem csak a tömegközlekedésről, hanem az extenzív módon növekvő autósforgalomról is szó van. Tehát azon kell dolgoznunk, hogy minden feltételt és körülményt figyelembe véve, 10-15 évre szóló átfogó közlekedési stratégiát tudjunk letenni az asztalra. Ennek a kimunkálása a következő hónapok egyik fontos feladata – hangsúlyozta.

Elegendő forrás áll rendelkezésre a helyi munkahelyek védelmében!

Ugyancsak zárt ülésen tárgyalt a képviselő-testület a Pápai Hús 1913 Kft-ről is. Mint ismeretes, a testület korábban felhatalmazást adott a polgármesternek, hogy a helyi munkahelyek védelme érdekében tárgyalásokat kezdeményezzen a kormánnyal, ezek a tárgyalások pedig eredményesek voltak. Dr. Áldozó Tamás azt közölte, az önkormányzat a helyi munkahelyek védelmére elegendő forrással rendelkezik, a képviselő-testületnek pedig az a felelőssége, hogy ezt a pénzt a lehető leghatékonyabban használja fel.
-A helyi munkahelyek védelme érdekében a Pápai Hús 1913 Kft-ben az önkormányzatnak szándékában áll - elsősorban tőkeemeléssel – nagyobb tulajdonosi részt szerezni és az ezzel együttjáró nagyobb felelősségnek eleget tenni. Vagyis garantálni azt, hogy a beszállítók megkapják a szállításuk ellenértékét, a dolgozók pedig megkapják pontosan a fizetésüket – emelte ki a polgármester. - A Magyar Kormány a karácsony előtti kormányülésen sok önkormányzat támogatásáról döntött a költségvetési pénzmaradvány felhasználásával, ezen önkormányzatok között szerepel Pápa is, amely másfél milliárd forint támogatást kapott, s többek között ez jelentheti a fedezetét annak, hogy a helyi munkahelyek védelme érdekében fellépjen az önkormányzat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 16:05, péntek | Belföld

Vadászgépek gyakorlatoznak majd Veszprém térségében

Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig

2022. Május 20. 15:08, péntek | Belföld

Rendőrautók ütköztek össze Kiskőrösnél, az egyik kigyulladt

Egy feltehetően migránsokat szállító kisteherautót követő, két egymás mögött haladó rendőrautó ütközött össze Kiskőrös közelében péntek délelőtt, miután egy autóbusz hirtelen lefékezett előttük

2022. Május 20. 13:52, péntek | Belföld

Véres kutyaviadalokat rendezett a banda, lebuktak

Tizenöt embert gyanúsítanak abban a nyomozásban, amelyet egy nagykőrösi tanyán tartott kutyaviadalok miatt indítottak - ismertette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.

2022. Május 20. 12:47, péntek | Kék hírek

Dílerbandát számoltak fel Hajdú-Bihar megyében

Egy kábítószer-kereskedő bűnszervezet hét tagját fogták el a rendőrök kedden Hajdú-Bihar megyében - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a police.hu oldalon.