Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2012. December 28. 08:18, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: papa-ma.hu

Önkormányzati segítség a Pápai Hús 1913 Kft.-nek

Önkormányzati segítség a Pápai Hús 1913 Kft.-nek

Az idei év utolsó képviselő-testületi ülésén tárgyalták a bajba jutott nagy múltú pápai cég jövőjét.

Új SZMSZ

A tegnap délutáni ülésen elfogadták Pápa Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosítását. Ennek értelmében – az általános és középiskolák állami fenntartásba adása kapcsán módosították az önkormányzat által önként vállalt feladatok körét, ugyanakkor e feladatok közé bevették a helyi munkahelyek védelmét. Az SZMSZ-ben módosították továbbá az önkormányzat székhelyét, beillesztették a civil szervezetek támogatására kiírt pályázatok elbírálásával kapcsolatos feladatokat és módosították a hivatal munkarendjét valamint az ügyfélfogadási időt - írja a papa-ma.hu.

Családonként 4-4500 Ft a helyi közlekedésnek

A testület zárt ülésen tárgyalta a helyi, autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítási közszolgáltatás ellátására vonatkozó szerződést. A képviselő-testületi döntést követően a polgármester arról adott tájékoztatást, módosult a helyijáratú autóbuszok díjszabásának rendje, mely szerint az önkormányzatnak nyílt pályázati felhívást kellett közzétennie a helyi autóbusszal végzett, menetrend szerinti személyszállítási feladatok ellátására, s e pályázatra a Bakony Volán Zrt. nyújtott be pályázatot. A pályázó részéről igényelt önkormányzati üzemeltetési támogatás 2013-ban 54.509.000 Ft, ami 14 millió forinttal több, mint az idei évben nyújtott önkormányzati támogatás, a menetjegy és bérletek árai pedig átlag 8 százalékkal emelkednek.
-Mivel más ajánlat nem érkezett a pályázati felhívásra, a képviselő-testület kénytelen volt ezt az ajánlatot elfogadni. Ez az önkormányzati támogatás azt jelenti, hogy minden pápai háztartás függetlenül attól, hogy felül-e a buszra vagy sem körülbelül 4-4500 forinttal támogatja ezt a szolgáltatást – fogalmazott dr. Áldozó Tamás. A polgármester hozzátette, a helyi közlekedésről koncepcionálisan kell tárgyalni a jövőben és olyan stratégiát kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy kilépjen a város abból a negatív tendenciából, hogy évről évre kevesebb utassal, drágább díjjal és magasabb önkormányzati támogatással biztosítsák a helyi tömegközlekedést.
-A helyi közlekedés ebben a rendszerben fenntarthatatlan, és itt nem csak a tömegközlekedésről, hanem az extenzív módon növekvő autósforgalomról is szó van. Tehát azon kell dolgoznunk, hogy minden feltételt és körülményt figyelembe véve, 10-15 évre szóló átfogó közlekedési stratégiát tudjunk letenni az asztalra. Ennek a kimunkálása a következő hónapok egyik fontos feladata – hangsúlyozta.

Elegendő forrás áll rendelkezésre a helyi munkahelyek védelmében!

Ugyancsak zárt ülésen tárgyalt a képviselő-testület a Pápai Hús 1913 Kft-ről is. Mint ismeretes, a testület korábban felhatalmazást adott a polgármesternek, hogy a helyi munkahelyek védelme érdekében tárgyalásokat kezdeményezzen a kormánnyal, ezek a tárgyalások pedig eredményesek voltak. Dr. Áldozó Tamás azt közölte, az önkormányzat a helyi munkahelyek védelmére elegendő forrással rendelkezik, a képviselő-testületnek pedig az a felelőssége, hogy ezt a pénzt a lehető leghatékonyabban használja fel.
-A helyi munkahelyek védelme érdekében a Pápai Hús 1913 Kft-ben az önkormányzatnak szándékában áll - elsősorban tőkeemeléssel – nagyobb tulajdonosi részt szerezni és az ezzel együttjáró nagyobb felelősségnek eleget tenni. Vagyis garantálni azt, hogy a beszállítók megkapják a szállításuk ellenértékét, a dolgozók pedig megkapják pontosan a fizetésüket – emelte ki a polgármester. - A Magyar Kormány a karácsony előtti kormányülésen sok önkormányzat támogatásáról döntött a költségvetési pénzmaradvány felhasználásával, ezen önkormányzatok között szerepel Pápa is, amely másfél milliárd forint támogatást kapott, s többek között ez jelentheti a fedezetét annak, hogy a helyi munkahelyek védelme érdekében fellépjen az önkormányzat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 26. 12:04, szerda | Életmód

Már az újszülöttek is érzékelik a társas viszonyokat - kutatás

Magyar kutatók először igazolták, hogy a beszédre specializált agyterületek már születéskor azonosítják az emberi kommunikációt, még akkor is, ha maga az újszülött nem vesz részt az interakcióban.

2022. Január 26. 11:06, szerda | Belföld

Folytatódik a kamatemelés a decemberinél nagyobb lépésekkel

A másodkörös inflációs kockázatok mérséklése és a várakozások megfelelő alakítása az alapkamat-emelési ciklus havi ütemű, a decemberinél nagyobb lépésközzel történő folytatását teszi szükségessé

2022. Január 26. 10:02, szerda | Bulvár

Beatles- és John Lennon-ereklyék NFT-jét kínálja eladásra Lennon fia

A gyűjteményében lévő Beatles- és John Lennon-ereklyék NFT-jét kínálja eladásra Lennon idősebbik fia, Julian.

2022. Január 26. 09:01, szerda | Külföld

Biden elnök trágár módon lehülyézte a Fox News tudósítójától

Joe Biden amerikai elnök bocsánatot kért Peter Doocy-tól, a Fox News televíziós csatorna tudósítójától, miután egy fehér házi sajtótájékoztató végén az elnök a még bekapcsolt mikrofonba azt mondta róla,