Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Október 01. 14:58, csütörtök | Helyi
Forrás: Police.hu

Október 1-je az idősek világnapja

Október 1-je az idősek világnapja

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává.

Ez is indok arra, hogy rohanó világunkban fokozottan figyeljünk az idősek problémáira és segítsük őket a mindennapjaikban. Beszélgessünk velük, tudatosítsuk bennük az elkövetési módszereket, mutassunk nekik rendőrségi videót, ami az úgynevezett unokázós csalásokat mutatja be!

Internetes vásárlás, bankkártya

Az internet használata szinte létfontosságúvá vált a mai ember számára. Egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket az interneten keresztül. A rendkívül kényelmes ügyintézés számos veszélyt rejt magában, amire nem árt előre felkészülni. Az idősek is igyekeznek lépést tartani a korral, így fontos, hogy figyeljünk rájuk, illetve lássuk el őket is hasznos tanácsokkal.

  • Bankkártyaadatokat ne adjon meg e-mailben vagy más, nem banki űrlapon keresztül!
  • PIN kódot soha senkinek ne adjon ki, tartsa azt egy biztonságosan elzárt helyen!
  • Internetes vásárláshoz használjon virtuális kártyát amelyre a kívánt összeget a vásárlás előtt fel tudja tölteni, és azt követően nem marad rajta pénz!

„Unokázós csalások”

Napjainkban a nagyszülők általában távol élnek családjuktól, rokonaiktól. Jóhiszeműségüket és segítőkészségüket gyakran használják ki, ezért kiemelten veszélyeztetettek a különféle jogsértésekkel szemben. Az elkövetők elsősorban a család iránt érzett érzelmekre alapoznak, lelki nyomást gyakorolnak az idősekre. Általában unokának, közeli hozzátartozónak adják ki magukat, és például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt, vagy más értéket csalnak ki áldozatukból. Jellemző, hogy telefonon keresik fel őket, és egyes esetekben hivatalos személynek (rendőrnek, mentősnek, orvosnak) is kiadhatják magukat.

  • Ne bízzon meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önt!
  • Próbálja meg kideríteni, hogy a családtag, hozzátartozó tényleg bajba került-e!
  • Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást, és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja csak ellenőrizni a hívás valódiságát!

Mit tehet a család?

Tartsák rendszeresen a kapcsolatot idős hozzátartozóikkal! Figyelmeztessék, beszéljék át velük a hasonló eseteket, az elkövetési módokat! Tanítsák meg nekik, hogy ismeretlen számról történő hívást minden esetben ellenőrizzenek, és haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a családdal! Beszéljenek meg egy közös jelszót, kérdést, amit csak a család ismer, így visszakérdezésnél hamar kiderül, ki van a vonal túlsó végén.

Tudatosítsák többször is, hogy semmilyen körülmények között ne adjanak át pénzt, értéket ismeretlennek!

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget vagy hívja a 112-t!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

2024. Április 24. 12:46, szerda | Helyi

Dr. Czumbil Norbert nyerte a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj regionális különdíját

A jelenleg Csornán praktizáló neurológus jótékonysági célra ajánlotta fel a díjjal járó pénzjutalmat, amelyből pápai szervezet is részesült.

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.