Városlista
2020. december 3, csütörtök - Ferenc

Hírek

2020. Október 01. 14:58, csütörtök | Helyi
Forrás: Police.hu

Október 1-je az idősek világnapja

Október 1-je az idősek világnapja

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává.

Ez is indok arra, hogy rohanó világunkban fokozottan figyeljünk az idősek problémáira és segítsük őket a mindennapjaikban. Beszélgessünk velük, tudatosítsuk bennük az elkövetési módszereket, mutassunk nekik rendőrségi videót, ami az úgynevezett unokázós csalásokat mutatja be!

Internetes vásárlás, bankkártya

Az internet használata szinte létfontosságúvá vált a mai ember számára. Egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket az interneten keresztül. A rendkívül kényelmes ügyintézés számos veszélyt rejt magában, amire nem árt előre felkészülni. Az idősek is igyekeznek lépést tartani a korral, így fontos, hogy figyeljünk rájuk, illetve lássuk el őket is hasznos tanácsokkal.

  • Bankkártyaadatokat ne adjon meg e-mailben vagy más, nem banki űrlapon keresztül!
  • PIN kódot soha senkinek ne adjon ki, tartsa azt egy biztonságosan elzárt helyen!
  • Internetes vásárláshoz használjon virtuális kártyát amelyre a kívánt összeget a vásárlás előtt fel tudja tölteni, és azt követően nem marad rajta pénz!

„Unokázós csalások”

Napjainkban a nagyszülők általában távol élnek családjuktól, rokonaiktól. Jóhiszeműségüket és segítőkészségüket gyakran használják ki, ezért kiemelten veszélyeztetettek a különféle jogsértésekkel szemben. Az elkövetők elsősorban a család iránt érzett érzelmekre alapoznak, lelki nyomást gyakorolnak az idősekre. Általában unokának, közeli hozzátartozónak adják ki magukat, és például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt, vagy más értéket csalnak ki áldozatukból. Jellemző, hogy telefonon keresik fel őket, és egyes esetekben hivatalos személynek (rendőrnek, mentősnek, orvosnak) is kiadhatják magukat.

  • Ne bízzon meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önt!
  • Próbálja meg kideríteni, hogy a családtag, hozzátartozó tényleg bajba került-e!
  • Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást, és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja csak ellenőrizni a hívás valódiságát!

Mit tehet a család?

Tartsák rendszeresen a kapcsolatot idős hozzátartozóikkal! Figyelmeztessék, beszéljék át velük a hasonló eseteket, az elkövetési módokat! Tanítsák meg nekik, hogy ismeretlen számról történő hívást minden esetben ellenőrizzenek, és haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a családdal! Beszéljenek meg egy közös jelszót, kérdést, amit csak a család ismer, így visszakérdezésnél hamar kiderül, ki van a vonal túlsó végén.

Tudatosítsák többször is, hogy semmilyen körülmények között ne adjanak át pénzt, értéket ismeretlennek!

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget vagy hívja a 112-t!

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 03. 08:39, csütörtök | Helyi

Sorozatban igényelt gyorskölcsönöket, egyiket sem fizette

A Pápai Járási Ügyészség kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádol egy 37 éves helybeli férfit, aki a sorozatban igényelt gyorskölcsöneinek, áruvásárlási hiteleinek egyikét sem fizette.

2020. December 02. 07:47, szerda | Helyi

Eltévedt a férfi az erdőben, a pápai rendőrök megtalálták

A pápai körzeti megbízott és katona járőrtársa segített a bajba jutottnak Vaszar mellett.

2020. December 01. 12:50, kedd | Helyi

Nem adta vissza az ácsmunkákért felvett előleget és a munkát sem végezte el

Sikkasztás vétségével vádolja a Pápai Járási Ügyészség azt az ácsmunkák elvégzésére vállalkozó 45 éves férfit, aki a megbízója által anyagvásárlásra adott pénzből vett alkatrészeket az egyéb munkái során használta fel.

2020. December 01. 12:48, kedd | Helyi

Eltették a talált pénztárcát, a rendőrök elfogták őket

A Pápai Rendőrkapitányság jogtalan elsajátítás miatt folytat nyomozást egy 47 éves nő és egy 57 éves férfi ellen.