Városlista
2019. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2015. Április 14. 16:01, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Hétvégén nyit a megújult Esterházy-kastély

Hétvégén nyit a megújult Esterházy-kastély

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a pápai Esterházy-kastély rekonstrukciója, április 17-én délután kerül átadásra a megújult főépület.

Áldozó Tamás polgármester felidézte, a pénteki ünnepélyes alkalomig hosszú út vezetett. 1988-89-ben újították fel az egykori kápolnát, 1999 és 2003 között a tetőszerkezetet, 2011-től pedig a főúri enteriőrök pompáznak újra régi fényüben. - Ebbe a 3 milliárd forintos beruházássorozatba sok minden belefért, de hosszú még az út, mire az Esterházy-miliőt helyre tudjuk állítani a város közepén. Előttünk áll még a kastély kerítésének helyreállítása, a kovácsoltvas díszkapu újrakészíttetése, a kastélypark rendezése, a váristáló és az őrházak felújítása, újraépítése, a Tapolca medrének revitalizálása, valamint a belső és a külső Várkert felújítása - mondta el Áldozó Tamás a mai sajtótájékoztatón.

A megnyitóünnepség pénteken 11 órakor kezdődik, Nemcsics Antal kiállításának megnyitásával. A megújult épületet pénteken 17 órakor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter adja át. Szombaton déltől a kastély udvarán ismétlődnek majd a programok, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Különleges Díszelgő Csoportjának és a Schwetzingeni Hofstaat táncosainak műsorai követik majd egymást. A kastély keleti tornyában (korábbi könyvtári szárny) is ingyenes program várja a látogatókat, itt egy kiállítást rendeznek be, történelmi zászlókat, katonaruhákat, fegyvereket lehet majd megtekinteni, illetve lehet majd fotózkodni is velük.

A fizetős programok közül az eddig megszokott élő kastély programot emelte ki az üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője. Boros Katalin elmondta, lesznek továbbra is módszertani, múzeumpedagógiai foglalkozások, óvodás kortól középiskolás korig, de megmarad a barokk fotózás is. A kézműves foglalkoztatóban a hétvégén előre meghirdetett időpontokban, illetve csoportok részére előre egyeztetve mézeskalácskészítő-díszítő, illetve csokoládé bonbon készítő-díszítő foglalkozásokat szerveznek. A nyugati szárnyban kapnak helyet az időszaki kiállítások, melyek a megnyitó ideje alatt szintén ingyenesen látogathatók. A játszóházban minden gyermeket várnak, jelenleg készül a lego-kastély is. A készlet erejéig kipróbálható lesz a csokiszökőkút is - kaptunk ízelítőt Boros Katalintól.

A kastély jegyárai 500-1900 forintig terjednek majd, aki jegyet vált bármelyik attrakcióra, az ingyenesen megtekintheti az időszaki kiállításokat, több programon való részvétel esetén pedig további kedvezmények vehetők igénybe.

Pénteken 10 órától várja látogatóit a megújult Esterházy-kastély.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 16. 09:05, hétfő | Helyi

A Türr Gimnázium rekonstrukciója, Csáky utca, Pálos tér rendezése

Többek között ezek szerepelnek Áldozó Tamás programjának tizedik pontjában.

2019. Szeptember 16. 08:12, hétfő | Helyi

Részönkormányzatok kialakítására tesz javaslatot a pápai hegyekben Áldozó Tamás programja

A kilencedik pont a városhoz csatolt településrészek, továbbá a külterületek jövőjét taglalja.

2019. Szeptember 15. 20:51, vasárnap | Helyi

Két autó ütközött Pápateszér és Csót között

2019. Szeptember 15. 19:31, vasárnap | Helyi

Nagy pofont kapott a Perutz hazai pályán

Veretlenül várta a Ménfőcsanak elleni mérkőzést a pápai csapat, amely azonban nagy arányú verést kapott Győr megyei riválisától.