Városlista
2019. december 9, hétfő - Natália

Hírek

2019. Október 12. 11:06, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Falinaptár emlékeztet Trianonra

Falinaptár emlékeztet Trianonra

Jövőre lesz a 100. évfordulója annak, hogy a trianoni békediktátum aláírásával hazánk elveszítette területeinek kétharmadát. Erre emlékezve a Jókai Mór Városi Könyvtár falinaptárban mutatja be a megye trianoni emlékhelyeit.

Dr. Hermann István könyvtárigazgató elmondta, korábbi falinaptárakban a járás nevezetességeit mutatták be, ám trianoni emlékhelyből nincs a környéken elegendő egy naptár megtöltéséhez, ezért a teljes megye területéről válogattak. – Tönkretettek egy országot, amely ezeréves múlttal rendelkezik. Egy igazságtalan, használhatatlan, az etnikai viszonyokat durván befolyásoló és negatív irányba elmozdító békekötést kényszerítettek ránk – hangsúlyozta az igazgató.

A falinaptár bemutatásán dr. Áldozó Tamás polgármester feldolgozhatatlan tragédiának nevezte trianont, a határon inneni és túli lelkektől egészen a képzőművészeti ágakig sok mindenhol tetten érhető. A városvezető szerint ugyanakkor arról is kell beszélni, hogy ezzel a helyzettel mit tudunk kezdeni, ebből mit tudunk a magunk javára fordítani, hogy tudjuk a nemzetet a szétszabdalt határok ellenére egyesíteni. – Az első és legfontosabb, hogy tanítsuk az utánunk jövő generációkat. Van olyan nemzedék, amelynek jelentős része elveszett, ugyanakkor túl tudunk lépni ezen a kádári örökségen, ha az utánunk következő generációknak hitelesen meséljük el a magyar történelmet – mondta a polgármester hozzátéve, Pápa városának is van feladata a trianon emlékév kapcsán: a határon túli magyar testvérvárosokkal újragondolni a kapcsolatot, gazdagítani azokat újabb tartalmakkal és minél több pápai fiatalt juttatni ahhoz az élményhez, hogy együtt éljék meg magyarságukat ottani fiatalokkal.

Áldozó Tamás köszönetet mondott a városi könyvtárnak, hogy megtette az első lépést az emlékév kapcsán a városban és emlékeztet a tragédiára.

A falinaptár a megyei emlékhelyek fényképei mellett idézeteket is tartalmaz, többek között Juhász Gyulától, Tóth Árpádtól, Vass Alberttől, vagy Babits Mihálytól.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 07. 16:00, szombat | Helyi

Öt éve hunyt el Borbély Lajos

2019. December 07. 07:26, szombat | Helyi

Mobilhangárokkal gazdagodott a Bázisrepülőtér

Telepíthető repülőgép-karbantartó és -tároló állóhely: ez a hivatalos megnevezése azoknak a mobilhangároknak, melyek az MH Pápa Bázisrepülőtéren adnak otthont a Kecskemétről átmenetileg odaköltözött Gripeneknek.

2019. December 07. 07:17, szombat | Helyi

Összevont ellenőrzést tartottak a pápai a használtcikk-piacon

A bűncselekmények megelőzése volt a célja a pápai akciónak.

2019. December 07. 06:19, szombat | Helyi

Lezárt akta: Nem adott elsőbbséget a motorosnak

A Pápai Rendőrkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, amelyet egy 18 éves pápai sofőrrel szemben folytatott.