Városlista
2019. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2012. Július 15. 15:25, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Elfeledett szomszédaink - rendhagyó kiállítás nyílt a pápai zsinagógában

Elfeledett szomszédaink - rendhagyó kiállítás nyílt a pápai zsinagógában

A kiállítás nem a holokauszt szörnyűségeit mutatja be, hanem azoknak a zsidó családoknak a mindennapi életét, amelyek Nyugat-Magyarország egyik legnépesebb zsidó közösségének tagjaiként a város megbecsült polgárai voltak.

A kiállítást a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület és Pápa Város Önkormányzata közösen szervezte, ötletgazdájadr. Gyekiczki András jogász, a város egykori diákja volt, aki szerette volna megtudni, kik építették, kik lakták a házakat, amelyben a mai pápaiak élnek.

A vasárnap délelőtti megnyitóünnepséggyászszertartással indult, melyet Polnauer Sándor berni főrabbi, egykori pápai diák celebrált. A főrabbi szerint a holokauszt borzalmainál is szörnyűbb lenne az, ha az elhurcolt zsidókat, az átélt borzalmakat tényleg, ehykori szomszédainkat tényleg elfelejtenénk. - Megölhető és megalázható, kínozható és büntethető, de elfejetésre és kitörlésre nem ítélhető. Még a legnagyobb bűn esetében sem. Nemhogy bűntelenül. Számunkra elfelejtett szomszédok nem léteznek. Szívünkben köztünk maradnak örökké mondtaPolnauer Sándor.

Dr. Gyekiczki András, a kiállítás szervezője beszédében elmondta, a fényképek összegyűjtésével arcokat kívántunk rendelni az áldozatokhoz. Mert emlékezet és bizalom nélkül nem lehet élni. Az a társadalom, melyet nem fűz össze emlékezetközösség, bénultságra van ítélve.Amelyet nem fűz össze bizalmon és kölcsönösségen alapuló hallgatólagos kapcsolat a múltbeli nemzedékek és a jelenben élők között, az nem bízhat a jövőben, képtelen a fejlődésre, a gazdasági és kulturális javak megbecsülésére - fogalmazott a kiállítás szervezője.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a tavalyi nemzetközi holokauszt emléknapra emlékezett vissza, amikor 2157 zsidó áldozat nevét olvasták fel a zsinagóga falai között, s ezzel egy pillanatra hazajöttek mind, újra itthon voltak. Most sokukkal ismét együtt vagyunk. Kirajzolódik egy más színekkel megfestett város, amilyen rég volt, s amelynek a mienkének is kellett volna maradni. Nekünk, akik itt maradtak, meg kell fognunk gyermekeink kezét és el kell hozni őket a zsinagógába.El kell mondanunk nekik, hogy éltek itt zsidók, akik a szomszédaink voltak. Akkor tanítottuk jól a gyermekeinket, ha utána ki tudjuk mondani, ez soha többé nem történhet meg - mondta a polgármester.

A kiállításmegnyitónPolitzer Sándor a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke is megszólalt. Könnyeivel küzdve idézte fel az egykori békés együttélést, majd az azt követő borzalmakat.

Ilan Mor Izrael magyarországi nagykövete is köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Barátságos együttélésnek nevezte a pápai magyarok és zsidók közti együttélést, melyet a nácik tönkretettek. Ám a nagykövet szerint az emlékezésnek az is része, hogy azokról is megemlékezzünk, akik nem tettek semmit az elhurcoltakért. Tudom, hogy ez az emlékezés fájdalmas, de amíg élünk, emlékeznünk kell ahhoz, hogy szabadon tudjunk élni. Ilan Mor felhívta a figyelmet az antiszemitizmus és anticionizmus ma is élő jeleire. - Nem elég tudnunk, hogy miért állunk ki, azt is kell tudnunk, hogy mi ellen állunk ki - mondta Ilan Mor.

A rendezvényen közreműködöttPápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara,Opicz József, a Zeneakadémia hallgatója, Zétényi Tamás és Németh András, fiatal művészek, valamintBálint András Kossuth-díjas színművész.

A kiállítás oltóber 31-ig tekinthető meg a pápai zsinagógában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 22. 21:18, kedd | Helyi

A polgármester is átvette megbízólevelét

Dr. Áldozó Tamás újraválasztott polgármester és Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő ma késő délután vették át megbízólevelüket dr. Édes Ágnestől, a Helyi Választási Bizottság elnökétől.

2019. Október 22. 12:26, kedd | Helyi

Szavazzon, hogy melyik fejlesztést tartja a legsürgetőbbnek

Az egyik helyi hírportál szavazásra bocsát öt olyan fontos beruházási tervet, amelyek a választási kampányban merültek fel lakossági igényként.

2019. Október 22. 10:42, kedd | Helyi

Teljes terjedelmében égett egy autó Lovászpatonánál

A tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat.

2019. Október 21. 11:54, hétfő | Helyi

Újabb állandó kiállítás újul meg a Kékfestő Múzeumban

3 millió forintból modernizálják az állandó tárlatot, amely nem az első kiállítása a múzeumnak, amely új köntösben várja majd a látogatókat.