Városlista
2021. január 21, csütörtök - Ágnes

Hírek

2013. December 09. 18:04, hétfő | Belföld
Forrás: pannonmedia.hu | Füssy Angéla

A vidékfejlesztési miniszter leállította a balatoni halászatot

A vidékfejlesztési miniszter leállította a balatoni halászatot

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter határozatlan időre leállította a balatoni halászatot, a tó egészére és minden halfajra vonatkozóan.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter határozatlan időre leállította a balatoni halászatot, a tó egészére és minden halfajra vonatkozóan – tudta meg a Pannon Média Hírcentrum. Információink szerint felmerült a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt értékesítése, esetleg átadása a balatoni önkormányzatnak. A cég vezérigazgatója értetlenül áll a történtek előtt.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hivatalos weboldalán csütörtökön délután jelent meg a rövid, velős közlemény, méghozzá indoklás nélkül, mi szerint az illetékes tárcával való egyeztetést követően határozatlan időre felfüggesztették a balatoni halászatot. Füstös Gábor igazgató kérdésünkre akkor azt felelte, megszokott gyakorlat a zord téli időjárás idején néhány hétre, esetleg hónapra leállnak a halászati tevékenységgel. Mint mondta, most csak annyi történt, hogy miután október elseje óta törvényi kötelezettségük van a busahalászatra, a halászatot nem függeszthették fel saját hatáskörben, hanem előzetesen egyeztetniük kellett a minisztériummal. Ezért született a rövid közlemény is.

Füstös Gábor pénteken még kifejezetten cáfolta, hogy bármilyen probléma, mögöttes szándék lenne a halászati tevékenység felfüggesztése mögött. Kérdésünket feltettük a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályának is, akik a mai napon a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának válaszától merőben eltérő magyarázatot adtak a történtekre.

Mint írják, a vidékfejlesztési miniszter a napokban határozatlan időre leállíttatta a halászatot a Balatonon. A lépést az indokolta, hogy a hasznosítót sok támadás és kritika érte az utóbbi időben, melyet meg kell vizsgálni és ezzel egy időben újra kell gondolni a jogosultság mostani rendszerének átalakítását. „A Tisza-tavi modell követendő lehet, ahol az érintett önkormányzatok bevonásával 4 éve egy jól működő, a fenntarthatóságot szem előtt tartó, önszabályozó közösség gyakorolja a halászati-horgászati jogot” – áll a VM hírcentrumunkhoz megküldött közleményében. Ismételten megkerestük Füstös Gábor vezérigazgató urat, aki állítja, semmilyen tájékoztatást nem kapott ez idáig arról, hogy a cég tevékenységével szemben problémák, elégedetlenség merült volna fel. „Ez az információ annyira új, hogy öntől, most hallom először” – kommentálta röviden a hírt Balatoni Halászati Nonprofit Zrt. vezetője. Hozzátette, a november 27-i II. Balatoni Halgazdálkodási Fórumon elhangzottak jól tükrözik a horgásztársadalom hozzáállását a társaság munkájához. (E szerint a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. nem észlelte azokat a kritikai hangokat, melyet a minisztériumi közlemény említ – szerk.) ”További hozzáfűzni valóm jelenleg nincs a kérdéshez” – közölte Füstös Gábor.

A vezérigazgató által említett fórumról saját honlapjukon azt írják, hogy a találkozó kifejezetten baráti hangulatban zajlott. “Mind a horgászok, mint a halgazdálkodásért felelős társaság képviselői a „közös dolgok” megtárgyalására törekedtek, és bizony értették, sőt, meg is értették egymást…A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt törekvéseit visszaigazolták a jelenlévő horgászok is. Bátran állíthatjuk, hogy soha annyi elismerést és köszönő szót nem kapott még Társaságunk, mint a pénteki Fórumon. Lényegében elismerték, hogy javultak a fogási lehetőségek, nyomon követhetők a telepítések, átlátható a vállalat tevékenysége és széleskörű a tájékoztatás…” – fogalmaz a beszámoló.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 21. 10:05, csütörtök | Belföld

Játékfegyverrel rabolt ki fiúkat egy nő

Vádat emelt és végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott az ügyészség egy nő ellen, aki a vádhatóság szerint játékfegyverrel rabolt ki két fiatalt tavaly szeptemberben Marcaliban - tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség csü

2021. Január 21. 09:07, csütörtök | Belföld

Veszélyes anyagok kerültek a levegőbe egy jászberényi tűz miatt

Tűz keletkezett a Jász Plasztik Kft. nagy méretű üzemcsarnokában Jászberényben, a Necső telepen szerda éjjel.

2021. Január 21. 08:32, csütörtök | Belföld

Halálos tömegszerencsétlenség történt Gödöllőnél

Autóbusszal karambolozott Gödöllőnél, a 3-as úton egy személyautó csütörtök hajnalban. A kocsi vezetője meghalt, a balesetben tizenheten megsérültek - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2021. Január 21. 06:00, csütörtök | Belföld

Katalizátorokra szakosodott tolvajok ellen emeltek vádat Nógrádban

A Pásztói Járási Ügyészség vádat emelt egy harmincéves Heves megyei férfi és két társa ellen, akik országszerte parkoló gépkocsik katalizátorait vágták le és lopták el - közölte a Nógrád megyei főügyész szerdán.