Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 30. 15:45, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A pápai munkásotthonnál gyűlt össze az ellenzék és a szakszervezetek

A pápai munkásotthonnál gyűlt össze az ellenzék és a szakszervezetek

A Munka Ünnepe alkalmából tartottak megemlékezést az egykori munkásotthonnál.

A szocialisták hagyományos rendezvényére a Demokratikus Koalíció és a Jobbik helyi szervezetének képviselői is elmentek. Kovács József, az MSZP helyi elnöke köszöntötte elsőként az emlékezőket. Felidézte, a pápai munkásotthont Balla Róbert zsidó orvos építtette az 1900-as évek elején. – Nekünk, pápai szocialistáknak mindig feladatunk és kötelességünk lesz, hogy emlékét és emléktábláját védjük, megkoszorúzzuk, ne engedjük elfeledtetni a tér nevének levétele után sem a fehérterror idején kivégzett, egykor köztiszteletben álló önkormányzati képviselő emlékét – hangsúlyozta Kovács József. A képviselő hozzátette, közeleg az európai uniós csatlakozásunk évfordulója is. Ezzel kapcsolatban elmondta, a felzárkózásra kapott uniós források ellenére sem sikerült utolérnünk az uniós országos gazdasági teljesítményének átlagát, sőt, a visegrádi országok között éllovasból sereghajtók lettünk.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke köszöntőjében azt mondta, a rendszerváltáskor azt gondolta, egy jobb és élhetőbb világ felé megyünk és a társadalmunk emberibbé válik. – Ma csodálattal kell visszatekintenünk 110 évvel ezelőttre, amikor voltak olyan emberek, akik értették, érezték, hogy a munkásoknak is vannak szükségleteik, mivel mára ez a felelősségteljes gondolkodás hiánycikk lett – fogalmazott. Szerinte ma hatványozottan fontos, hogy a munkások kikapcsolódásának és tanulásának lehetőségei meglegyenek, hiszen a negyedik ipari forradalom zajlik, így az a munkás, aki nem képezi magát, egyre rosszabb helyzetbe kerül. – Ma mikor fog kikapcsolódni, feltöltődni és tanulni a 21. század magyar dolgozója – tette fel a kérdést a szakszervezeti vezető.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Elnöke szerint május elsején azokra a munkásokra emlékezünk, akik megküzdöttek azokért a szerzett munkásjogokért, amelyek mára természetessé váltak, mint a társadalombiztosítás, a nyugdíj, vagy a szabadnapok. Ugyanakkor azt mondta, hogy ezeket a szerzett jogokat a mai kormány rendre csorbítja. – A legnagyobb munkásárulás az volt, amikor 2010-ben csorbította a sztrájkjogot ez a kormány, elvéve azt az eszközt, amellyel a munkás megvívhatja a harcát a tőkéssel – mondta Kordás László, aki szerint a kormánynak fel kellene vérteznie a munkásokat, hogy tudjanak harcolni a jogaikért.

A megemlékezés koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.