Városlista
2020. szeptember 25, péntek - Eufrozina

Hírek

2020. Január 12. 15:04, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A doni hősökre emlékeztek Pápán

A doni hősökre emlékeztek Pápán

Megemlékezést tartottak vasárnap délelőtt a doni áttörés 77. évfordulója tiszteletére Pápán, a II. világháborús emlékműnél.

A Himnusz közös eléneklését és Pusztai Zsombor szavalatát követően Ágh Péter országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke mondott emlékező beszédet. A szónok a 20. századot a magyarság történetének legtöbb megpróbáltatással járó időszakának nevezte. – Szinte minden családnak van legalább egy szomorú története erről az időszakról. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy minden egyes családban vannak hősök, akikre büszkék lehetünk. Ilyen hősök azok a pápai magyarok is, akik ott voltak a Don-kanyarnál, akik helytállása ma is tiszteletet ébreszt – hangsúlyozta a képviselő.

Ágh Péter felidézte, a hiányos fegyverzettel, felszereléssel és öltözékkel rendelkező magyar katonák erőn felüli helytállást tanúsítottak az orosz fronton. – Hősök és egyben áldozatok is voltak azok a katonák, akiknek az elképzelhetetlen hidegben kellett részt venniük egy olyan harcban, amely a magyar hadtörténet legpusztítóbb vereségévé vált. Nem kellett volna úgy alakulnia a történelem folyásának, hogy nekik ott kelljen harcolniuk – hangzott el a beszédben.

A Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke szerint a doni hősök példát adnak nekünk becsületből, hazaszeretetből és kötelességből. - Megtanítanak, hogy mai feladatainkat megfelelő kötelességteljesítéssel lássuk el, arra ösztönöznek, hogy megbecsüljük, hogy közelünkben vannak szeretteink, családtagjaink, akikkel békében élhetünk. Mi egy nyugodtabb korban élhetünk, amely más kihívásokat ad. Nekünk is ki kell állnunk nemzetünk és kultúránk védelméért, meg kell őriznünk a hazát, hogy átadhassuk utódainknak. Velük ellentétben nekünk már az is megadatott, hogy építsük az országot, egyéni munkánk révén közösségünk is előrébb jusson. Ez a közös küldetésünk. Építsünk egy olyan Magyarországot, egy olyan Pápát, amely valóra váltja a hősök álmait. A tragédiák 20. százada után, legyen az országépítésé a 21. század – zárta gondolatait Ágh Péter.
A megemlékezés koszorúzással, gyertyagyújtással és a Takarodó, valamint a Szózat hangjaival zárult.

A megemlékezésen részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Magasy Zsolt, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, valamint James Sparrow ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 25. 17:54, péntek | Helyi

Három autó és egy tehergépkocsi ütközött Városlődnél - Ketten meghaltak, öten megsérültek

Három autó és egy tehergépkocsi ütközött, öt személy megsérült, két fő életét vesztette Városlődnél, a rendőrök teljes útlezárás mellett helyszínelnek.

2020. Szeptember 25. 16:29, péntek | Helyi

Pénzért szerzett alkalmi partnert egy férfinak, akivel a pápai buszpályaudvaron találkozott

Kerítés és lopás bűntettével vádolja a Pápai Járási Ügyészség azt a 47 éves elkövetőt, aki 2019 októberében pénzért szerzett alkalmi partnert egy férfinak,

2020. Szeptember 25. 16:26, péntek | Helyi

Kiskorú gyermekei szeme láttára bántalmazta feleségét, éveken át

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette és kapcsolati erőszak miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal 47 éves férfival szemben, aki közel két éven keresztül, többször a gyermekeik szeme láttára bántalmazta a feleségét.

2020. Szeptember 24. 19:22, csütörtök | Helyi

Nem adta vissza a talált pénztárcát a férfi, a rendőrök kihallgatták

A Pápai Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.