Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Július 08. 14:33, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápáról is látható a NEOWISE üstökös!

Pápáról is látható a NEOWISE üstökös!

Ki korán kel, üstököst lel - a napokban szabad szemmel is láthatjuk az üstököst az égbolton.

A porból, jégből és fagyott gázokból álló égitest maga nem látható, azonban a testéből kiáramló, a napszél által elsodort csóva igen látványos - mondta el portálunknak Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület vezetője.

Az üstökösök a Naprendszer távoli régióiból érkeznek hozzánk. A NEOWISE (C/2020 F3) üstököst 2020. március 27-én fedezték fel a NEOWISE nevű űrteleszkóp segítségével. Ekkor még csupán a déli féltekéről látszott. Az üstökös első hazai megfigyeléseit július negyedikén végezték. Utoljára 2007-ben gyönyörködhettünk ilyen látványos, szabad szemes üstökösben. Akkor a McNaught-üstökös kápráztatott el minket. Érdemes kimenni hajnalban és kémlelni az északkeleti égbolt alját, ahol „kondenzcsíkot” húzó, halovány objektumként tűnik fel ez az ősi vándor. Ha gyengébb a szemünk, használjunk kézben könnyen megtartható vadásztávcsövet (binokulárt).

Az üstökös halványodni fog. A hónap közepétől azonban megpillanthatjuk az esti égbolton is. A fényképfelvételek 2020.07.08-án, reggel 03:28-03:51 között készültek. Jelenleg ebben az időszakban lehet a legjobban megfigyelni ezt a ritka és különleges égi tüneményt.

Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.