Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. December 15. 15:51, kedd | Helyi
Forrás: Városbarát Egylet

Pápára látogatott Ráday Mihály, neves városbarát

Pápára látogatott Ráday Mihály, neves városbarát

December 14-én Pápára látogatott Ráday Mihály operatőr, rendező, a népszerű „Unokáink sem fogják látni…” című televíziós városvédő-műsor egykori szerkesztője, „országos városbarát”.

A neves vendég hosszú idők után Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő meghívására érkezett újra városunkba, hogy megtekintse a megszépült-megújult Pápát, ellátogasson az Esterházy-kastélyba, az egykori zsinagóga épületébe, valamint „Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei” című könyvsorozatának újabb, készülő részéhez felkeresse és fotókat készítsen a helyi, városi ’48-as, Petőfi és Jókai-emlékhelyekről. Ráday Mihály vendéglátói társaságában először dr. Áldozó Tamás polgármesterrel találkozott, majd városnéző séta keretében a pápai Alsóvárosi temetőben – a ’48-as sírok felkeresése közt – koszorút helyezett el Baráth Ferenc egykori neves, pápai ’48-as honvéd sírjára.

December 16-án lesz 110 esztendeje, hogy elhunyt Baráth Ferenc. A pápai születésű hazafi Pesten volt joggyakornok, amikor kitört a forradalom. Az 1848-as márciusi forradalom hatására 1848 áprilisában hazatért és beállt a nemzetőrség soraiba. 687. sorszámon nyilvántartva főhadnagyként és századparancsnokként vett részt a Dráva-vonal védelmében. Később önként jelentkezett az I. Dunántúli Önkéntes Nemzetőrzászlóaljba. 1848. szeptember 7-től főhadnagyként harcolt Pákozdnál, Schwechatnál és a Morva folyó mentén. Az alakulatából 1849. januárjában létrejövő 70. honvédzászlóalj főhadnagya a komáromi várőrségben január 30-tól. Később a 46. zászlóaljhoz helyezték, ahol június 1-től százados volt a vár feladásáig. Haláláig a Veszprém megyei honvédegylet tagja volt, élénken részt vett Pápa város közéletében, tanított a református főiskolán, számos írása jelent meg a városi lapokban, mint helyi közgyűlési tag (önkormányzati képviselő) 1902. augusztusában ő indítványozta néhai Kossuth Lajos kormányzó születésének 100. évfordulójának méltó megünneplését Pápán.

Ráday Mihály végül, de nem utolsó sorban megtekintette az ihászi csata emlékhelyét, majd fehér asztal mellett konzultációt folytatott az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet önkénteseivel, melynek értelmében a nemrég szerveződött civil kisközösség csatlakozik a városvédők országos szervezetéhez. Kerecsényi Zoltán elmondta, céljuk, hogy segítsék azt, hogy az emberek jobban megbecsüljék a helyi műemlékeket, az épített örökséget, és katalizátorként felerősítsék a lokális identitástudatot, hogy „elsősorban pápaiak vagyunk”, hogy a mindennapokban – az egyének saját eszközeik-lehetőségeik segítségével – minél többen népszerűsítsék a pápaiságot, hogy mindenféle pártpolitikai hovatartozástól függetlenül minél többen „lobbizzanak” – közel és távol – a szülővárosért, hogy minél több látogatót idehívjunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.