Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Július 07. 17:14, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápán járt Gyurcsány Ferenc

Pápán járt Gyurcsány Ferenc

A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke lakossági fórumot tartott a Fő utcán.

Igen jelentős rendőri biztosítás mellett zajlott le az a kevesebb mint egy órás fórum, amelyen Gyurcsány Ferenc a jövé évi választás jelentőségéről, az általa áhított kormányváltáshoz szükséges tennivalókról, és az azt követően elvégzendő feladatokról beszélt. A civil és egyenruhában lévők nagy számából olyasvalaki is kikövetkeztethette, hogy egy igencsak megosztó személyiség látogatott ma városunkba, aki egy kicsit se konyít a politikához.

Ellentüntetők is várták a volt kormányfőt, Orbán Imre exjobbikos vezetésével demonstrációt is szerettek volna szervezni, ám ezt a rendőrség nem engedélyezte, ahogy azt sem, hogy megközelítsék a lakossági fórum helyszínét. Ezért a Fő tér sarkán helyezkedtek el, onnan "köszöntötték" Gyurcsányt néhány régről ismert rigmussal, és táblákkal.

A volt miniszterelnököt se kellett félteni, elsőként ugyanis őket köszöntötte egy kurjantással és egy intéssel. A lakossági fórum közönségének összetétele ugyancsak említést érdemel, ugyanis a megszokott idősebb DK-s szimpatizánsok mellett viszonylag sok fiatalt is vonzott Gyurcsány Ferenc.

Többükkel sikerült szóba elegyednem. Voltak köztük páran, akik egy választási szituációban is támogatnák (persze ha elérik a korhatárt), ám legtöbbjük csak egy szelfi kedvéért érkezett, a beszédeket végig dumálták, hülyéskedték. "A kígyók kígyóznak és egyéb gyurcsányi dumákon jókat nevetünk, egy közös szelfi szintén jó poén" - hangzott el egyiküktől. Amint végetért a fórum, be is igazolódott, amiről beszéltek, megrohanták ugyanis a kormányfőt és mindnyájan készítettek egy közös képet Gyurcsány Ferenccel.

De hogy a fórum lényegi részéről is essen szó, elsőként Benedek Szilveszter köszöntötte az egybegyűlteket. Ő lesz az előválasztáson a DK választókerületi jelöltje, Pápán nem sokan ismerik a nevét és valahogy a fórum résztvevőin is az látszott, hogy jó-jó, de mikor jön végre a Gyurcsány. Szerinte a választás tétje az egész országban ugyanaz, hogy "tudjuk-e azt mondani Orbánéknak, hogy elég volt, és választunk-e egy olyan kormányt, amely jólétet és biztonságot hoz az országba" - fogalmazott, majd kis szünet után átadta a szót Gyurcsány Ferencnek, aki a 83-ason történt közlekedési baleset miatt késve érkezett.

Az exkormányfő, aki 2009-ben lemondani kényszerült a gazdasági és erkölcsi szempontból is mélypontra került ország vezetéséről, felesége, Dobrev Klára támogatására kérte az egybegyűlteket. Politikai és történelmi ámokfutásnak nevezte a Fidesz elmúlt bő tízéves kormányzását, melyet csak együttműködve lehet leváltani. Szerinte jól megy az ellenzéki együttműködés, ezért "minden esély megvan arra, hogy új, polgári és demokrata kormánya legyen Magyarországnak".

Szerinte a kormány bajban van az összefogás miatt, "viszik haza a családi ezüstöt", majd az iskolák, a kórházak államosítását, az egyetemek alapítványi fenntartásba vételét és az autópálya-koncessziót hozta fel példaként. Az előválasztás fontosságát hangsúlyozta, a vita legegyszerűbb lebonyosításának nevezte az előválasztás intézményét, majd Benedek Szilvesztert ajánlotta a választók figyelmébe.

Aztán mondott konkrétumokat is Gyurcsány Ferenc, a teljesség igénye nélkül:

- Azt ígérte a melósoknak, hogy újra sztrájkolhatnak

- az embereknek, hogy a kormány újra figyelni fog rájuk

- a családoknak, hogy megemelik a családi pótlékot, megtartva a családi adókedvezményt, ám annak átalakítására utalt, mivel szerinte abból azok járnak jól, akik többet keresnek

- szerinte 10 évvel ezelőtt az egészségügy jobb állapotban volt

- a nyugdíjasoknak a nyugdíjak svájci indexálásának visszaállítását.

A lakossági fórum néhány kérdéssel folytatódott, egy úr például arra volt kíváncsi, hogy őrizni kellene-e Orbán Viktortól a Magyar Nemzeti Bankot, de szóba került a devizahitel kérdése is, amelyet nemes egyszerűséggel tisztességtelen üzletnek nevezett a DK elnöke.

A szelfik után az országjárás következő állomáshelyére, Szombathelyre utazott tovább Gyurcsány Ferenc, akit az autóig Grőber Attila, az MSZP helyi szervezetének vezetője kísért el, de Orbán Imre is megtalálta a módját, hogy az exkormányfő közelébe férkőzzön. Nem lesz egyszerű ez a kilenc hónap...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.