Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Február 03. 17:41, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápán is kezdik a lakosság oltását - A háziorvos fogja értesíteni, ha sorra kerül

Pápán is kezdik a lakosság oltását - A háziorvos fogja értesíteni, ha sorra kerül

A védőoltást az interneten vagy a postai úton regisztrált személyek kapják meg, elsőként a legidősebb korosztály.

Az oltandókról a háziorvosok központi rendszeren keresztül kapott listán keresztül értesülnek. A listán szereplő időseket a háziorvosuk fogja értesíteni az oltás időpontjáról, helyéről. A lista egyben prioritási rend is, a háziorvos ettől nem térhet el - írja az Egészségügyi Alapellátási Intézet.

Az oltások mindig a rendelkezésre álló oltóanyagokkal történik. Jelenleg 2 fajta oltóanyaggal történik oltás:
Az oltópontokon – kórház – a Pfizer-vakcinájával történik az oltás, a két oltás között 21 nap különbséggel.
A háziorvosi rendelők a Moderna oltóanyagot kapják, melyből a második oltást az első oltást követő 28. napon kell beadni.

A február 4-7-ig terjedő időszakban minden háziorvosi körzetből 6 fő a kórházi oltóponton kapja meg az oltását. Háziorvosi rendelőben csak 3 körzet páciensei kapnak oltást ezen a héten, mivel jóval kevesebb oltóanyag érkezett a tervezettnél.
Ezért fordulhatott elő, hogy a háziorvos kiértesített valakit, ám az időpontot vissza kellett mondani. Számukra a következő hetekben fogják pótolni az időpontot.

Mindenki ugyanabból az oltóanyagból kapja a második oltást is. Mivel az oltóanyagok nem egy adagos kiszerelésűek, ezért nagyon körültekintően és pontosan megszervezve kell eljárni a felhasználása során. A kiolvasztott oltóanyagok 5 napig tárolhatók hűtőben, a felbontottak kb. 6 órán keresztül.
Ezért is lesz fontos, hogy az oltásról értesített személyek, ha betegséget, vagy bármilyen más problémát észlelnek, mely az olthatóságukat befolyásolja, minél hamarabb értesítsék a háziorvosukat, hogy még időben lehessen más személy beoltást megszervezni.

Az oltáshoz hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteni, melyet előzetesen a háziorvos megpróbál eljuttatni az oltandóhoz. Lehetőleg olyan öltözékben menjen az oltásra, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját.

A védőoltás előtt, szokásos napi ritmusának megfelelően nyugodtan egyen, igyon.
Az oltást követően legalább 15-30 percig megfigyelés alatt lesz az illető, az esetlegesen fellépő súlyos oltási reakció miatt. Előfordulhat később jelentkező reakció, erről háziorvosát azonnal értesítse.

Már az első oltás is jelent egy kis mértékű védettséget, de a teljes védettség majd csak a 2. oltást követően alakul csak ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.