Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Július 04. 16:52, hétfő | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Pápán is érezhető a lakáspiaci boom?

Pápán is érezhető a lakáspiaci boom?

Az ingatlanpiacon 2014-ben elsősorban a forgalom, 2015-ben már az árak is növekedtek, idén pedig a lakásépítési kedv fellendülése várható, mely egyes elemzések szerint évekig kitartó tendencia lehet.

Az ingatlannet portálunk számára készített elemzéséből kiderül, az említett időszakban a forgalom és az árak változása is kétszámjegyű volt, meg kell azonban jegyezni, hogy az árszint még így is elmarad a környező országok viszonylatától. 2015-ben több mint 130 ezer ingatlan került eladásra, az ország egyes területei – kisebb települések, illetve egyes nagyobb városok - azonban nem voltak igazán népszerűek. Az elemzők idén mintegy 150 ezer adásvételre számítanak, ami 8%-os növekedést jelentene 2015-höz képest. A lakásárak Budapesten, Pest, Bács-Kiskun és Békés megyében növekedtek a legintenzívebben, ehhez képest a Hajdú-Bihar, Csongrád, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyei árak mérsékeltebb változást mutattak. Ezzel párhuzamosan akadtak az országban olyan régiók – Nógrád, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok megye- ahol az Ft/m2 árak továbbra is csökkentek.

Az új lakások éve

2016 lehet az új lakások éve, az építkezési kedv dinamikus növekedésének köszönhetően. Ezt támogatják az olyan intézkedések, mint az év elején módosított csok és az újlakások áfákulcsának csökkentése. A lakáspolitikai intézkedések hatása már érezhető, a telkek iránti kereslet gyarapodott, ezzel párhuzamosan az árak is emelkedtek, az elfogadható áron kínált és jó minőségű területek azonban a legtöbb településen már vevőre találtak. Az idén eddig átadott új lakások száma meglehetősen alacsony, viszont bizakodásra ad okot a kiadott építési engedélyek száma, amely áprilisban és májusban is több mint kétszer több volt az előző év azonos időszakához képest. A pozitív tendencia az előrejelzések szerint nem fog visszaesni, év végére mintegy 10-12 ezer, a következő években 20-30 ezer új lakás kerülhet átadásra.

Ingatlanpiaci változások Pápán
2015 január és 2016 január között az eladó pápai családi házak átlagos Ft/m2 árai dinamikusan – 33%-kal – emelkedtek. A téglaépítésű lakások egy hanyatló tendencia után 16%-kal drágultak, a panellakások árai pedig egy folyamatosan váltakozó tendenciát mutatva összességében 4%-kal emelkedtek egy év alatt. 2016 január és május között országos szinten egy lényegesen visszafogottabb -5-6%-os - növekedés mutatkozott. Ez a tendencia Pápán nem érvényesült minden ingatlantípusnál, a családi házak és a téglalakások piacán 5%-os csökkenés jelentkezett, a panellakások viszont 6%-kal drágultak.


Változó ingatlanárak Pápán

Elég lesz-e a csok Pápán?
A családi házak 33%-kal, a téglaépítésű lakások több mint 60%-kal, a panellakások 48%-kal olcsóbban érhetőek el Pápán az országos átlaghoz képest. A környező települések viszonylatában a város ingatlanárai kedvezőnek számítanak, az egyes ingatlantípusok Veszprém árainál 35-60%-kal olcsóbban, a sárvári ingatlanoknál 30-50%-kal alacsonyabb áron érhetőek el. A Pápán elérhető ingatlanok közül a panelépítésű lakások vásárolhatóak meg a legmagasabb négyzetméterenkénti áron, a település és az ajkai lakóhelyek átlagos Ft/m2 árai között kis különbség mutatkozik.


Ingatlanárak Pápán a környező településekkel összehasonlítva és országos viszonylatban (Ft/m2)

A Pápán elérhető 10+10 milliós feltételeknek megfelelő ingatlanok már most is rendelkezésre állnak, ezek megvásárlásához a kedvezményes hitel és a támogatás elegendő. Meg kell azonban jegyezni, hogy a kínálat igen szűkös, melynek bővülésére a szakértők szerint országosan 2017-től lehet számítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.