Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. November 26. 11:23, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápán folytatódott az Országfásítási Program

Pápán folytatódott az Országfásítási Program

Jelképes faültetéssel hívták fel a figyelmet városunkban arra, hogy a kormány számára kiemelten fontos a környezetvédelem, melyben meghatározó szerepe van a fáknak és az erdőknek.

A Petőfi Sándor Gimnázium előterében található zöld területen, az Országfásítási Program keretében jelképes gesztusként ültetett el három kocsányos tölgyfa csemetét Zambó Péter államtitkár, Varga László, a Bakonyertdő Zrt. vezérigazgatója és dr. Áldozó Tamás polgármester.

Az ültetést megelőzően a városvezető köszöntőjében azt mondta, Pápa városának különleges felelőssége van a zöld területek megóvásában és bővítésében, hiszen a város területén 54 hektárnyi zöld terület található. – Szeretnénk ennek a területnek jó gazdái lenni, éppen ezért jövőre és az azt követő évben közel 2,5 milliárd forintot fogunk elkölteni a közparkjainkra. De azt is örömmel jelenthetem, hogy az Országfásítási Programhoz is tudunk csatlakozni. Jelenleg zajlik azoknak a területeknek az azonosítása, amelyek a programban szerepelhetnek. Körülbelül 6-8 hektárnyi területről beszélünk, amely a Bakonyerdő Zrt. szakértelmének segítségével reményeink szerint hamarosan fásítható lesz – mondta el a polgármester.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára elmondta, az erdőtelepítési program keretében 2 millió facsemetét és közel 100 tonna makkot vetnek el az állami erdőgazdaságok. – Ez egy mintaprogram, egy figyelemfelhívás. Az első lépés ahhoz, hogy az elkövetkezendő 3-5 évben körülbelül 25 ezer hektárral növelni tudjuk az ország erdőterületeit – hangsúlyozta az államtitkár.

Zambó Péter hozzátette, fontos a magyarországi erdők szénmegkötő képességének a megtartása és javítása, ehhez kapcsolódik az előbb említett erdőtelepítési program, illetve a hazai gazdák erdőtelepítési támogatási programja. – A rendszerváltás óta 200 ezer hektár új erdő telepítése történt meg. Az így kialakult 2 millió hektárnyi erdő 4-5 millió tonna szenet köt meg egy évben, amelynek az elmúlt 30 évben telepített erdők a 20 százalékát teljesítik – mondta el az államtitkár hozzátéve, mindenkit arra biztat, hogy a maga területén tegye meg a tőle telhetőt, hiszen 2-3 fa ültetése is sokat tesz a következő nemzedék életének a javításáért.

A Vajda Péter Lakótelepi Óvoda apróságai őszi levelekkel fedték be a fák környezetét, hogy megvédjék azok gyökereit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.