Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Június 08. 17:34, szerda | Helyi
Forrás: origo.hu

Pápaiak egyiptomi buszbalesete - Máig nincs ítélet

Pápaiak egyiptomi buszbalesete - Máig nincs ítélet

Ma sem született ítélet a Legfelsőbb Bíróságon az öt évvel ezelőtti egyiptomi buszbalesettel kapcsolatos perekben, amelyeket az életben maradt áldozatok indítottak az utazási iroda ellen.

A sérültek évek óta azért küzdenek, hogy a Best Reisen elismerje a felelősségét a tragédiában, amelyben tizenegy magyar turista halt meg, köztük gyerekek is, huszonkilencen pedig megsérültek - írja az origo. Volt, aki súlyosan. Laczkovics Gergely a bal karját és a jobb fülét vesztette el és több arcműtéten esett át. Örökre megváltozott az élete.

Körülbelül tíz újságíró, néhány fotós és egy tévétársaság operatőre várta a mára kitűzött két per tárgyalásának eredményét a Kúrián. Az egyikben még csak az utolsó szó jogán hallgatták meg a feleket, a másfél órával későbbre kitűzött másodikban viszont ítélethozatalt ígértek. Ehhez képest elnapolták a döntést, amit nem indokoltak meg. A későbbre halasztott ítélet a sérültek jogi képviselőit is meglepte.

A baleset 2011. november 6-án 18 óra után történt. Három turistákkal teli busz indult a hurghadai üdülőövezetből a repülőtérre, amikor a 39 magyar turistát szállító első busz körülbelül 90 km/h-s sebességgel megpróbált bevenni egy éles kanyart, a patkának csapódott. Ettől a bal oldalára dőlt és még tíz métert csúszott a földön mielőtt megállt.

Volt, aki azonnal meghalt. Másnak súlyos sérüléseki lettek, de volt olyan is, aki a mellette ülő édesanyját és feleségét vesztette el, a velük utazó két kisfia pedig nagyon súlyosan megsérült.

Laczkovics Gergely, aki arra kérte, az arcát ne mutassuk, az Origónak azt mondta, szeretné már lezárni az ügyet.

Nem mondhatom, hogy túl sok mindenre emlékszem, inkább csak arra, ami utána történt, hogy próbáltam kimászni és életben maradni. Vannak olyan emlékeim, mintha mennénk le az útról, de ebben nem vagyok biztos.

A mérnökként dolgozó férfinek a bal karja sérült meg annyira, hogy amputálni kellett, ráadásul kapott egy komoly sebfertőzést is. A feje is súlyosan sérült. Az arca jobb oldala gyakorlatilag eltűnt egy nagy részen, amit különböző bőrpótlásokkal egészítették ki. Emellett több csontja is eltört. Egy évig tartott a kórházi kezelése és a rehabilitáció.

A tragédia jelentősen megváltoztatta a férfi mindennapjait. Ma már újra az építőiparban dolgozik, ott, ahol az egyiptomi út előtt, de nem képes arra, amire korábban. Azt mondja, bizonytalanabb lett a mozgása, hiszen egészen más egy karral élni. Így az állapota folyamatos odafigyelést igényel.

A férfi két évvel a tragédia után anyagi kártérítést kapott a nyaralásukat szervező vállalkozás különböző, egyiptomi partnercégeinek biztosítóitól, de az utazási iroda semmit sem fizetett. A cég csődöt jelentett. Az egyiptomi bíróságon tartott első tárgyalás megállapította a buszsofőr felelősségét, a Best Reisennel kapcsolatban viszont azóta sem született döntés.

Azzal lennék elégedett, ha a bíróság egyértelműen kimondaná, hogy a Best Reisen ezért felelősséggel tartozik és azt az ignoráns hozzáállást, amit az elmúlt négy évben személy szerint velem, de gondolom, sorstársaimmal szemben is tanúsított, nem folytatná és valamilyen módon helyt tudna állni azért, amit tett.

A perekben június 22-én születhet ítélet a Kúrián.

Fotók: MTI, Origo

Címkék: buszbaleset, hurhada

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

Perutz: Szurkolói busz indul az ajkai kupadöntőre

A vármegyei kupa döntőjében, június 4-én a Balatonalmádi csapatával mérkőzik meg a pápai együttes.

2024. Május 17. 18:52, péntek | Helyi

Nyitott szertárkapuk - Idén is várja a tűzoltóság a családokat

A katasztrófavédelem idén is megrendezi hagyományos gyereknapi programját, a Nyitott szertárkapuk országos rendezvényt, amelyhez a pápai laktanya is csatlakozik.

2024. Május 16. 19:15, csütörtök | Helyi

Hajmeresztő dolgot csinált az autós Pápa határában - Videó

Az új 83-as útra szeretett volna felhajtani a Mercedes sofőrje, meg is tette, ám forgalommal szemben...

2024. Május 16. 06:35, csütörtök | Helyi

Bejutott a megyei kupa döntőjébe a Perutz

A Veszprém vármegyei kupában sorozatban hatodik mérkőzését is megnyerte a Pápa, ezúttal a Péti MTE-t győzték le 3-1 arányban, ami azt jelenti, hogy a júniusi kupadöntőben a Balatonalmádi csapata ellen zárja a sorozatot a Perutz.