Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Augusztus 17. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - EpVE

Pápai nemzetőrökre emlékeztek a városbarátok

Pápai nemzetőrökre emlékeztek a városbarátok

A függetlenségért küzdő haza javára szolgálatot vállalt pápai és környékbeli nemzetőrök emléke előtt tisztelegve vitt koszorút az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) kis küldöttsége Szente János néhai pápai nemzetőr őrmester nyugvóhelyére, elhunytának kerek 170. évfordulónapján, augusztus 16-án a Kálvária-temetőben.

A megjelentek piros-kék pápai, városi színezetű emlékszalaggal kötötték át az egykori nemzetőr síremlékét, koszorút helyeztek el rá, fölhívva a figyelmet a csodával határos módon máig álló emlékjelre, annak sürgető megújítására. A főhajtáson az EpVE ügyvivője, Kerecsényi Zoltán városi képviselő beszédében úgy fogalmazott, dicséretes az, hogy mindmáig áll ennek a szomorú sorsú nemzetőrnek a sírköve, s Szente János neve utcanévként is szerepelhet a városban. Mint mondta, az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc mostani 170. évfordulós emlékévében egyletükkel fontosnak éreztek némi figyelmet szentelni a polgári forradalom jellegzetes vívmányának: a nemzeti őrseregnek, vagy közkeletűbb nevén a nemzetőrség intézményének, s azon belül a 170 éve a Dráva-vonalt védelmező pápai nemzetőröknek, akik közül sokaknak sajnos igen szomorú vég jutott, gondolva többek között Süttő Ignác pápai városkapitányra, Czink Alajos és Hoffelder József orvosokra, vagy Eöri Szabó Antal szolgabíróra. E néhai tekintélyes pápai polgárok, nemzetőrök nevét és alakját Somogyváry Gyula író is megörökítette „A hadtest hű marad” című kötetében – emelte ki Kerecsényi Zoltán, aki rövid temetői beszédében több ízben is utalt a méltatlanul elfeledett író ’48-as pápai nemzetőröket is bemutató művére.

Szente János nemzetőr őrmestert közel egy időben temették el Czink Alajos sebészorvossal a pápai Kálvária-temetőben. Szente 1848. augusztus 16-án, Czink augusztus 22-én halálozott el, mindkettőjük a Dráva-vonalnál szerzett megbetegedés következtében. Mivel a nemzetőrsereg később érkezett Pápára, feltételezhetően útközben halhattak meg és holtan szállíthatták haza mindkettőjüket. Állítólag Czink két pápai nemzetőrt próbált kimenteni a Dráva-folyóból, megfázott, tüdőgyulladást kapott, s ebbe halt bele. Sajnos, az elmúlt 170 év alatt nyugvóhelye elfelejtődött, eleddig még nem sikeredett megtalálni. Ellentétben a pápai nemzetőri névjegyzékben 325. folyószám alatt nyilvántartott 27 esztendős pápai lakosé, haszonbérlőé, Szente János nemzetőr őrmesteré a csodával határos módon mindmáig áll, melyet még felesége, Gold Mária emeltetett.
A jelenlegi tudomás szerint olyanokról, akik a szabadságküzdelem idején, tehát konkrétan 1848/49 folyamán estek el, hunytak el (s nem évek-évtizedek múltán, megőszülve, idősen hunytak el - lettek eltemetve városunk temetőiben) csak két személy síremlékének meglétéről lehet tudni Pápán. Az egyik tehát Szente Jánosé a Kálvárián, a másik a szintén a Dráva-vonal védelmében lévő Eöri Szabó Antal néhai pápai járási szolgabíróé, nemzetőré az Alsóvárosi köztemetőben, akinek nyugvóhelyét az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet „Kossuth-Emlékprojektje” folyamán, 2017-ben Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző asszony, a „Kossuth-Emlékprojekt” védnöke kezdeményezésére a temetővezetés felújított, s a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola jelképesen örökbefogadott.

A Szente János sírjánál való tisztelgést követően a szintén a Kálvária-temetőben nyugvó Czirfusz Vince ihászi tanító sírhelyére is emlékkoszorú került az EpVE futó „Ihász 170”-emlékéve jegyében, mert a ’48-as szellemiséget, illetve az ihászi csata emlékezetét hűen ápoló hírében állt a néhai Czirfusz néptanító úr.

(Forrás: EpVE, fotók: EpVE - Fölnagy Tibor)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.