Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2011. Augusztus 31. 10:53, szerda | Helyi
Forrás: Pápa-ma

Pápai huszárok Bécsben

Pápai huszárok Bécsben

Szent István király emlékére megrendezett ünnepségen vettek részt a pápai huszárok.

A Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség minden évben augusztus utolsó szombatján emlékezik meg első szent királyunkról. 1986 óta immár hagyományosan, az egész Kárpát-medencei, valamint a távolabb élő magyarság képviselői a magyarokhoz ezer szállal kötődő, bécsi Szent István dómban gyűlnek össze, hogy egy szentmise keretében együtt emlékezzenek Szent István királyra.
Idén múlt szombaton tartották a nagy látványosságnak számító, ezreket vonzó szertartást, melyen a Pápai Huszáregyesület is részt vett. A Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred emlékét méltón ápoló hagyományőrzők díszőrsége díszsorfalat állt az eseményen. Az ünnepség részt vett, többek között, különböző országokból 28, népi viseletbe öltözött magyar nemzetiségű csoport is. A misét Kiss Barnabás atya, észak-amerikai magyar főlelkész mutatta be. A prédikációt Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus püspök mondta. A szentmisére Felvidékről, Magyarországról, Ausztriából és Erdélyből számos zarándok érkezett. Az ünnepi misén részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet, Ausztriában élő magyarok szervezeteinek képviselői és Habsburg Mihály, a júliusban elhunyt Habsburg Ottó legidősebb fia is. A szertartás végén a Szent István karereklyét a Pápai Huszáregyesület és a soproni hagyományőrzők részvételével, ünnepélyes kísérettel vitték át a Máriapócsi Oltárához. Az I. Istvánnak tulajdonított csontereklyét a dóm kincstárában, aranyozott bronzból készült ereklyetartóban őrzik, amelynek a tetején a magyar korona kicsinyített másolata látható. Az ünnepség magyar néptánc és népdal bemutatóval folyatódott a katedrális, illetve az érseki palota udvarán.  

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 04. 22:18, szombat | Helyi

Szívemhez szorítom – Beck Zoli volt a vendég

A 30Y zenekar frontembere volt a Szívemhez szorítom rendezvénysorozat összejövetelének vendége, a Pannonia Reformata Múzeum udvarán.

2020. Július 04. 11:04, szombat | Helyi

Birtokba vették az új pályát a pápai futók

A pápai futók közösségének apraja-nagyja összegyűlt szombaton délelőtt a Külső-Várkertben, ahol átadták az újonnan elkészült, egy kilométer hosszú, rekortán borítású futókört.

2020. Július 03. 16:01, péntek | Helyi

Köszönet az egészségügyi és a szociális dolgozóknak – Semmelweis-nap Döbröntén

Rendhagyó helyszínen, a pápai önkormányzat döbröntei turistaházának udvarán gyűltek össze Semmelweis-napon a Pápa és környéke egészségügyi és szociális ellátó intézményeinek munkatársai.

2020. Július 03. 15:03, péntek | Helyi

Vádat emeltek a férfi ellen, aki egy másik autó rendszámát szerelte fel a kocsijára

A Pápai Járási Ügyészség egyedi azonosító jel meghamisításának bűntette miatt emelt vádat azzal a 29 éves férfival szemben, aki, hogy gépkocsijával közlekedni tudjon, arra egyik másik jármű rendszámtábláit szerelte.