Városlista
2021. december 9, csütörtök - Natália

Hírek

2021. Augusztus 28. 17:53, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápai hősökre emlékeztek

Pápai hősökre emlékeztek

A lovashuszárok látványos felvonulásával vette kezdetét a Pápai Hősök Napja, amelyen a világháborúkban elhunyt katonákra emlékeztek.

A felvonulást és a Bajvívó téren megtartott gyermekprogramokat követően, Pápa Város Fúvószenekarának vezetésével a huszárok menete átvonult a Korvin utcára. A Lubiensky-emléktáblánál koszorút helyezett el Gerencsér Tibor, pápai származású krakkói főkonzul, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, valamint dr. Áldozó Tamás polgármester. A megemlékezés 16:20 perckor folytatódott a Szent István úton, ahol Győrffy-Villám András hagyományőrző dandártábornok mondott beszédet.

A szónok megemlékezett a híres gorodoki lovaroham hős huszárairól, akik a parancsnokuk hibás döntése miatt a halálba vágtattak lovaikon.A magyar királyi 5. huszár lovas hadosztály frontális támadást indított a jól kiépített orosz állások ellen, egy olyan terepen, mely korábban a cári hadsereg gyakorlótere volt. A pusztítás oly mértékű volt, hogy még a sokat látott orosz katonák is elborzadtak a vérengzés mértékén, ugyanakkor mindenki elismerően nyilatkozott a magyar katonák hősiességéről, de mélyen elítélték azt a felelőtlen döntést, amit a parancsnokuk hozott.

– A magyar vitézség, a magyar áldozatvállalás, a bajtársiasság nem áll meg a huszároknál, nem áll meg az ejtőernyősöknél, hanem minden fegyvernemre érvényes. Ez az igazi hazafias szellem hozta létre 30 évvel ezelőtt a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséget – alapítóként a pápai huszárokkal – hangsúlyozta Győrffy Villám András, aki szerint a frontokon valaha küzdő hősöknek és áldozatoknak hála bízhatunk abban, hogy a kislányokból anyák lesznek, a kisfiúkból férfiak és az ország biztos Magyarország marad.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 09. 12:06, csütörtök | Helyi

Kamionnal karambolozott egy személyautó Devecser és Noszlop között, árokba borult egy autó a 83-ason

A tűzoltók feszítővágóval szabadítják ki a kisebb jármű vezetőjét.

2021. December 09. 08:00, csütörtök | Helyi

Eldőlt, hogy milyen burkolatot kap a Kossuth utca

A Kossuth utca első szakaszára kiírt közbeszerzési eljárásban szerepel már, hogy milyen típusú térburkolattal kell ellátnia majd a kivitelezőnek a város sétáló utcáját.

2021. December 09. 07:32, csütörtök | Helyi

Figyelem! Ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést!

Később jöhet a havazás.

2021. December 08. 16:43, szerda | Helyi

Ittas volt a körforgalomban balesetező sofőr

A Pápai Rendőrkapitányság büntető- és közigazgatási eljárást is indított a pápai sofőrrel szemben.