Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Augusztus 18. 11:46, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Pápai hősök napja

Pápai hősök napja

Huszárok vonultak végig a városon szombat délelőtt. A 20 éves Pápai Huszáregyesület tagjai a világháborús emlékművekhez igyekeztek, hogy a csatában elesett hősökre emlékezzenek.

20. alkalommal rendezték meg a Pápai hősök napját. A program koszorúzással és Huszár János helytörténész emlékbeszédével kezdődött az Ejtőernyős emlékműnél. Közreműködött Pápa Város Fúvószenekara. Az emlékezők együtt vonultak át az Esterházy út és a Szent István út kereszteződésén lévő világháborús emlékművekhez. Kincses Tamás szavalatát Tóth Anna kísérte hegedűn. Emlékbeszédet Székely Tibor hagyományőrző alezredes mondott. Megemlékezett a 20 évvel ezelőtt megalapított huszáregyesületről, akiknek a mai programnak is helyet adó emlékművet és környékét saját költségen újították fel 1992-ben. - A Pápai Huszáregyesületnek köszönhető, hogy az elmúlt húsz év minden augusztus 17-én,Gorodok Satanowi tragédiába torkolló huszárroham hőseinek emlékét őrző csodálatos emlékműnél leróhatjuk kegyeletünket. A legendás romam során több százan vesztették életüket. A csata után a Gorodokon lévő orosz lovas hadosztály parancsnoka a megsebesült foglyokkal kezet fogott és azt mondta: gyönyörű roham volt.

Székely Tibor hosszan méltatta a Pápai Huszáregyesület kulturális szerepét. - Kevés olyan civil szervezet van Magyarországon, amely tudatosan részt vállal abból, hogy népünk és ifjúságunk a huszárok képén keresztül megismerjék az igazi magyar történelmet. A mai pápai huszárok méltó utódai a gorodoki hősöknek - fogalmazott.

A szónok beszédében köszöntötte a pápai II. világháborús veteránokat is - Amikor a hős elődökre gondolunk, ne felejtkezzünk meg szeretettel és tisztelettel fordulni a még ma is élő II. világháborús veteránjaink előtt, akik ez évben is megtiszteltek minket jelenlétükkel.

Az emlékezés ezen része koszorúzással és a Szózat eléneklésével zárult. 13 órától Bajtársi találkozót tartanak a Pápai Lovasiskolában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.