Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Július 15. 14:50, hétfő | Helyi
Forrás: Pápa-ma.hu

Pápai delegáció látogatott Kínába

Pápai delegáció látogatott Kínába

Vasárnap reggel indult Yiwuba a négytagú önkormányzati delegáció, hogy eleget tegyen a kínai település meghívásának.

A küldöttség éjjel érkezett meg Sanghajba, majd onnan vonattal utazott tovább Yiwuba. Dr. Áldozó Tamás polgármester, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Rádi Róbert, a VFT. Kft. ügyvezetője és Császár Endre önkormányzati képviselő a vásárváros cégeinél tesz látogatást. Jártak a vásárvárost üzemeltető CCCI társaságnál, ahol a Chi Fu és a CCCI megállapodást írt alá - ezt a pápai polgármester is megerősítette aláírásával -, részt vettek a Pápai Hús és a Hua Tong Group tárgyalásán, melyen szándéknyilatkozatot írtak alá a felek a jövőbeni együttműködésről, majd helyi idő szerint 17 órakor találkoznak a városi önkormányzat képviselőivel - írja a Pápa-ma.hu.

A polgármestert elutazása előtt felidézte, tavasszal a Chi Fu csoport tulajdonosa, Frank Liu járt Pápán egy üzletemberekből, befektetőkből álló delegációval, akkor hozta a meghívólevelet Yiwu településről, mely egy városok közötti együttműködés kialakítását kezdeményezte Pápa városával.
-A látogatásnak több célja van, meghívónk Yiwu város külügyi hivatala és a Chi Fu csoport maga, amely a pápai befektetéseket, ipari parki beruházásokat készíti elő.

A kínai tőke jelenléte Pápán sokkal hangsúlyosabb, mint a magyarországi átlag, a kínai külügyminiszter az elmúlt napokban tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és elmondta, hogy 25 ezer magyar embernek adnak munkát, ebből 3 ezer munkahely Pápán van - magyarázta a városvezető az üzleti kapcsolatokról.
-Tekintettel arra, hogy a Chi Fu csoport Pápán közel 70 hektár földterületet vásárolt, főként az ipari parkban, nekünk nagyon komoly reményeink lehetnek arra, hogy a következő években óriási ipari parki fejlesztés valósul meg. Ezen a látogatáson többek között azt a fajta ipari parki működési módszert nézzük meg, amihez hasonlót Pápán is szeretnének felépíteni. Ez pedig lényegesen különbözik attól a gyakorlattól, amit Magyarországon megszoktunk.

A két település között létrehozható együttműködést másként kell elképzelni, mint az európai testvérvárosokkal, hiszen ez nem a kisközösségek együttműködésére épül, inkább a kölcsönös tiszteletre és egyfajta keretet kíván adni annak a gazdasági együttműködésnek, ami kialakulni látszik a két város között.
-Másutt mindig a politikai, közösségi keretek alakultak ki, és ezt követően reméltük, hogy jön majd valami gazdasági vállalkozás, amely kihasználja a lehetőséget, de egy ilyen sem történt eddig. De ez nemcsak Pápán van így, az európai testvérvárosi kapcsolatok nem feltétlenül ezzel a céllal jönnek létre. Yiwu esetében úgy látszik, megvan a gazdasági kapcsolat, ezt erősíti és öltözteti fel szimbolikusan az, hogy a városok is kapcsolatot építenek egymással - hangsúlyozta a polgármester.

Az ázsiai üzletemberekkel való tárgyalások során mindig nagyon fontos a másik fél tárgyalási kultúrájának tiszteletben tartása, azoknak a gesztusoknak a megadása, amit ők elvárnak és amit meg is adnak. Úgy tartják, egy kínai üzletemberrel való kapcsolatfelvétel esetén a harmadik tárgyalásnál kezd az ügy komolyra fordulni.
-Én ehhez hozzá szoktam tenni - immár saját tapasztalatom alapján -, hogy a tizedik tárgyalásnál pedig várhatjuk az eredményeket - mondta el Áldozó Tamás, megemlítve, városunk már a sokadik tárgyaláson van túl a Chi Fu csoporttal, így meghívásukat nem illett visszautasítani. Különösen úgy, hogy ez a csoport milliárdos nagyságrendben költött már pápai területek megvásárlására.
-Több hónapja dolgozunk együtt azon, hogy az általuk megvásárolt területen közösen olyan beruházásokat tudjunk kezdeményezni, melyek városunk közeli jövőjét, de középtávú jövőjét mindenképpen befolyásolják. Ezek a kezdeményezések még nem publikusak, de nagyon sok munkán már túlvagyunk és nagyon sok munkatársamnak, akik a háttérben dolgoztak, köszönetet mondok ezért.

A polgármestertől azt is megtudtuk, a pápai delegáció kínai útja 1,8 millió forintjába kerül a városnak, a forrást a külkapcsolati keret biztosítja, ezt a keretet minden év elején megtervezi az önkormányzat. A küldöttség július 22-én tér haza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.