Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Február 28. 12:36, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápai C17-es szállítja Ukrajna számára a Hollandia által felajánlott fegyvereket

Pápai C17-es szállítja Ukrajna számára a Hollandia által felajánlott fegyvereket

Hollandia négyszáz kézi páncéltörő gránátvetőt, illetve kétszáz Stinger légvédelmi rakétát küld Ukrajnába. 100 darab mesterlövész puskát is visz a gép Hollandiából 30 ezer tölténnyel, és két aknakereső tengeri búvárhajót. A fegyvereket a Pápán állomásozó szállítógépek egyike juttatja el a háború sújtotta ország számára - derült ki a Holland Védelmi Minisztérium posztjából.

A SAC progjam keretében 3 db C-17-es szállítógép teljesít szolgálatot a pápai légibázison, amelyek magyar felségjelzéssel vannak ugyan ellátva, de nem tartoznak a Magyar Honvédség állományába.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség (angolul Strategic Airlift Capability vagy SAC) egy többnemzetiségű kezdeményezés, amely stratégiai légi szállítási képességet biztosít a programban részt vevő országok hadseregei számára.

Frissítés: A Honvédelmi Minisztérium cikkünk megjelenése után közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a képen látható C-17-es szállító repülőgép egy független, nemzetközi program, a Stratégiai Légiszállítási Képesség része, amelynek fő célja, hogy katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson a programban résztvevő 12 nemzet számára három Boeing Globemaster III C-17 teherszállító repülőgéppel.

A SAC C-17 légijárművek nyilvántartásba vétele Magyarországon történt, tehát magyar felségjelzéssel repülnek, de a 12 tagország együttesen birtokolja a flottát.

Mindegyik résztvevő nemzet a programhoz való hozzájárulásként repülési órákat vásárol, amelyek alatt a saját céljaikra használhatják a repülőgépeket. A szállítási feladatot nem Magyarország vagy a Magyar Honvédség igényelte, arra ráhatása nincs.

Címkék: c-17, háború, nato, pápa, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.