Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Január 20. 11:49, szerda | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Pápa évzáró ingatlanpiaci árai

Pápa évzáró ingatlanpiaci árai

Ha a 2020-as év ingatlanpiacán zajló eseményekre és behatásokra tekintünk vissza, igen mozgalmas évet összegezhetünk.

Többek között a koronavírus megjelenése és annak terjedését megakadályozó intézkedések próbáltak hatást gyakorolni az ingatlanárakra. Az Ingatlannet.hu statisztikáját felhasználva mutatja be, hogy végülis hova pozícionálódnak a pápai ingatlanpiaci árak 2020 végén, ezután pedig arra a kérdésre is választ adnak, hogy mit várhatunk a 2021-es évtől.

Pápán az év végére se lettek megfizethetetlenek az ingatlanok

A vizsgálatba vont települések közül – mind a családi házak, mind a lakások tekintetében – Pápán voltak legkedvezőbbek az árak a tavalyi év végén.

Veszprém megye második legnagyobb városában a házak 220 ezer Ft/m²-es átlagáron kerültek a kínálatba. Nem sokkal nagyobb összeget, átlagosan 300 ezer forintot kértek a várpalotai házak eladói egy négyzetméterért. Pápához képest Tapolcán már magasabb volt a házak átlagára, méghozzá csaknem 100 ezer forinttal négyzetméterenként.

Veszprémben egészen 400 ezer Ft/m² fölé emelkedtek az átlagos négyzetméter árak a házak esetében. Ami pedig Balatonfüredet illeti egészen elszálltak az árak. A népszerű üdülőhelyen akár háromszor annyiba is kerülhetett egy ház, mint Pápán.

A lakáspiacra áttérve a vizsgált városok közül szintén Pápán jártak a legjobban az ingatlanvásárlók. A pápai panelek 2020-as átlagára 260 ezer Ft/m², a téglalakásoké 270 ezer Ft/m² volt. Várpalota ezúttal sem sokkal előzte meg Pápát, lakáspiaci átlagárai 50-60 ezer forinttal mutatkoztak magasabbnak négyzetméterenként.

A megyeszékhely lakáspiacán jelentkező átlagárak már jelentősen eltértek a Pápán látottaktól, Balatonfüredről már nem is beszélve. Veszprémben a panelek átlag kínálati ára 390 ezer Ft/m², a téglalakásoké 530 ezer Ft/m² volt. Balatonfüreden pedig a paneleket 520 ezer Ft/m²-es, a téglaépítésű lakásokat több, mint 1 millió Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra a tulajdonosok.

Mi fog történni 2021-ben az ingatlanárakkal?

2020-ban egy természetes folyamat következtében és részben a koronavírus-hatás miatt már nem drágultak olyan nagy mértékben az ingatlanárak, mint azt a korábbi években megszoktuk, sőt az ország némely részében már árcsökkenés is felfedezhető volt. Ami Pápát illeti, a családi házak, a panelek és a téglalakások átlagárai is csupán 4%-ot emelkedtek éves szinten.

Szakértők szerint a kormány intézkedései a jövőben mérsékelni fogják majd a most tapasztalt megtorpanás mértékét. Ilyen kormányzati intézkedés többek között a 2021. január elsejétől 27%-ról 5%-ra csökkentett az új építésű ingatlanokra vonatkozó áfa, vagy az otthonfelújítási támogatás. Valószínűleg a folyamatok teljes átfordítására ezek az intézkedések nem lesznek képesek, vagyis eszeveszett drágulásra nem igen számíthatunk 2021-ben sem.

Címkék: imgatlan, lakásárak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.