Városlista
2021. február 27, szombat - Ákos, Bátor

Hírek

2021. Január 20. 11:49, szerda | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Pápa évzáró ingatlanpiaci árai

Pápa évzáró ingatlanpiaci árai

Ha a 2020-as év ingatlanpiacán zajló eseményekre és behatásokra tekintünk vissza, igen mozgalmas évet összegezhetünk.

Többek között a koronavírus megjelenése és annak terjedését megakadályozó intézkedések próbáltak hatást gyakorolni az ingatlanárakra. Az Ingatlannet.hu statisztikáját felhasználva mutatja be, hogy végülis hova pozícionálódnak a pápai ingatlanpiaci árak 2020 végén, ezután pedig arra a kérdésre is választ adnak, hogy mit várhatunk a 2021-es évtől.

Pápán az év végére se lettek megfizethetetlenek az ingatlanok

A vizsgálatba vont települések közül – mind a családi házak, mind a lakások tekintetében – Pápán voltak legkedvezőbbek az árak a tavalyi év végén.

Veszprém megye második legnagyobb városában a házak 220 ezer Ft/m²-es átlagáron kerültek a kínálatba. Nem sokkal nagyobb összeget, átlagosan 300 ezer forintot kértek a várpalotai házak eladói egy négyzetméterért. Pápához képest Tapolcán már magasabb volt a házak átlagára, méghozzá csaknem 100 ezer forinttal négyzetméterenként.

Veszprémben egészen 400 ezer Ft/m² fölé emelkedtek az átlagos négyzetméter árak a házak esetében. Ami pedig Balatonfüredet illeti egészen elszálltak az árak. A népszerű üdülőhelyen akár háromszor annyiba is kerülhetett egy ház, mint Pápán.

A lakáspiacra áttérve a vizsgált városok közül szintén Pápán jártak a legjobban az ingatlanvásárlók. A pápai panelek 2020-as átlagára 260 ezer Ft/m², a téglalakásoké 270 ezer Ft/m² volt. Várpalota ezúttal sem sokkal előzte meg Pápát, lakáspiaci átlagárai 50-60 ezer forinttal mutatkoztak magasabbnak négyzetméterenként.

A megyeszékhely lakáspiacán jelentkező átlagárak már jelentősen eltértek a Pápán látottaktól, Balatonfüredről már nem is beszélve. Veszprémben a panelek átlag kínálati ára 390 ezer Ft/m², a téglalakásoké 530 ezer Ft/m² volt. Balatonfüreden pedig a paneleket 520 ezer Ft/m²-es, a téglaépítésű lakásokat több, mint 1 millió Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra a tulajdonosok.

Mi fog történni 2021-ben az ingatlanárakkal?

2020-ban egy természetes folyamat következtében és részben a koronavírus-hatás miatt már nem drágultak olyan nagy mértékben az ingatlanárak, mint azt a korábbi években megszoktuk, sőt az ország némely részében már árcsökkenés is felfedezhető volt. Ami Pápát illeti, a családi házak, a panelek és a téglalakások átlagárai is csupán 4%-ot emelkedtek éves szinten.

Szakértők szerint a kormány intézkedései a jövőben mérsékelni fogják majd a most tapasztalt megtorpanás mértékét. Ilyen kormányzati intézkedés többek között a 2021. január elsejétől 27%-ról 5%-ra csökkentett az új építésű ingatlanokra vonatkozó áfa, vagy az otthonfelújítási támogatás. Valószínűleg a folyamatok teljes átfordítására ezek az intézkedések nem lesznek képesek, vagyis eszeveszett drágulásra nem igen számíthatunk 2021-ben sem.

Címkék: imgatlan, lakásárak

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 27. 08:42, szombat | Helyi

Áramszünet lesz több pápai utcában!

Az áramszolgáltató gallyazási munkálatokat végez március első napjaiban.

2021. Február 25. 16:08, csütörtök | Helyi

Pápán is megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól

A kommunizmus fekete könyve - becslések és levéltári kutatások alapján - körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon.

2021. Február 25. 11:59, csütörtök | Helyi

Illegális hulladéklerakók felszámolására nyert el pályázati forrást a Városgondnokság

Mintegy 150 köbméter hulladék elszállítását tudja elvégezni az önkormányzati társaság, az elnyert 2 millió forintból.

2021. Február 25. 09:18, csütörtök | Helyi

Irattartót lopott a pápai nő, benne több tízezer forinttal

A pápai rendőrök gyanúsítottként kihallgatták a helyi lakost.